Пристрастяването към видеоигри вече се смята за заболяване

18:35, 05 яну 22 / Свят 25 1651 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

От 1 януари зависимостта към видеоигри официално се смята за заболяване, след като на тази датата влезе в сила обновеният списък със заболявания ICD-11. Това е международната класификация на заболяванията, съставена през 2018 г. от Световната здравна организация и одобрена през 2019 г. от Световната асамблея по здравеопазване.

Наричано още „игрово разстройство“, това състояние се характеризира с постоянно или периодично нарушаване на способността човек да контролира честотата или продължителността на времето, прекарвано пред екрана на игри - в интернет или офлайн.

Баба геймър: Прекрасно е да продължаваш да играеш вместо да остаряваш

Подобно на други форми на пристрастяване, и за тази е характерно, че човек започва да преподрежда приоритетите на всекидневието си и интересите си в живота в полза на играенето на електронни игри, дори когато от това вече има отрицателни последици за общуването и здравето.

Симптомите могат да са налице непрекъснато, както и да се появяват периодично. За диагностициране е достатъчно да се установят проблеми в живота, работата или резултатите в училище. Понякога това изисква по-продължително наблюдение, но има и случаи, в които симптомите са толкова очевидни, че заболяването се определя веднага.

Повече от 60% от американците играят на видеоигри

За настойчиви предложения на специалисти да се обяви за заболяване пристрастяването към видеоигри се заговори през 2017 г. По това време се спореше дали има просто отрицателни последици от подобно увлечение, или то е болестно състояние, пише „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама