Увеличението на минималната заплата ще е през март

16:30, 04 яну 22 / Политика 25 1898 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В момента работим усилено по бюджета за годината, очакваме до края на януари той да бъде внесен в НС. Това каза в първия си за годината брифинг заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев.

В рамките на месец февруари е реалистично парламентът да приеме бюджета, убеден е Василев. Той подчерта, че всички параметри ще бъдат представени публично. След 10-15 дни се очаква да започне публичното обсъждане на Бюджет 2022, каза още финансовият министър.

Последно: Предлагат минималната пенсия да стане 370 лв., плюс 60 лв. ковид добавка

Бюджетът ще бъде със сравнително малко заложени политики, защото министрите не са готови с новите политики, спрямо коалиционното споразумение, където има решение в средата на годината да се направи актуализация на този бюджет, където да бъдат заложени всички политики за 2022, както за 2023 и 2024 г.“, изтъкна Василев, цитиран от БНТ. 

Той обясни, че още по време на коалиционните разговори се е взело решение да има актуализация на бюджета за 2022 г. по една проста причина: Няма как ново правителство с 4 годишна програма да направи програмата за 2 седмици, една от които Коледа и Нова година и тази програма да бъде остойностена и заложена в бюджета за 2022. Поради тази причина се взе решение анализите, изготвянето на програмата и нейното остойностяване да се направят в първото полугодие на 2022 г., след това да се направи актуализация, където да залегнат тези политики. Не виждам какъв е проблемът да има такава актуализация. Това е най-прозрачният начин тези пари да се изхарчат“, каза финансовият министър.

Той обяви още, че увеличението на минималната работна заплата ще се случи през март месец. Очаква се тя да стане 710 лева вместо първончално договорените 700. В момента размерът на минималното трудово възнаграждение е 650 лева. Увеличението му се обвързва с приемането на бюджета за 2022 г.

По думите му завършваме годината с бюджетен дефицит от 3%, което с 0.6% по-малко от предвидения в актуализацията и с почти 1% по-малко от предвидения в оригиналния бюджет на 2021 г. Това се дължи основно на по-високи приходи. За 2021 г. имаме със 7,9 млрд. по-високи приходи от консолидираната фискална програма от приходите, реализирани през 2020 г.

Бюджет 2022: Служебният кабинет предлага 650 лв. майчински и 710 лв. минимална заплата

Разходната част на бюджета беше вдигната два пъти. Веднъж при актуализацията с 2.5 млрд, като средствата отидоха да подпомагане на пенсионерите, социално подпомагане, подпомагане на бизнеса и допълнителни средства за медиците на първа линия. Отделно с решение на НС допълнително 1.2 млрд. бяха разпределени за добавки за пенсиите от 60 лв. и за енергийни помощи. Бяха направени и няколко преструктурирания в енергийни помощи и за ваксинирането на възрастните хора.

По отношение на Плана за възстановяване Асен Василев заяви, че вървят разговорите с ЕК. Уточнени са позициите на ниво енергетика, където има най-много работа. Очаква се в средата на януари да има версия, която да работи за Брюксел и за българската енергетика.

За малкия и среден бизнес правителството прави безпрецедентна програма за енергийно подпомагане. Общата стойност на тази програма ще бъде над 1.5 млрд. лева. От тях към момента са разплатени 450 млн. лв, което е за всички бизнеси. „Не очакваме вълна от фалити. Това го чувахме миналата година и не се случи. Не мисля, че ще се случи и тази година“, посочи той.

Ще има и помощ за битовите потребители във връзка с високите цени на природния газ. Василев добави още, че е разработена амбициозна програма за редица инфраструктурни обекти - изграждането на мостове над Дунав, тунели под Стара планина, завършване на АМ „Струма“ и „Черно море“, както и редица пътни отсечки. Общата стойност е над 12 млрд. лева, като идеята е програмата да бъде реализирана през следващите четири години.

Правителството предвижда изцяло нов модел на пенсионната система до 2030 година, допълни още финансовият министър.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ангел 17:05, 04 яну 22

Асене най важното е че ви вярваме.Смело напред.Разбирате си мощно от работата си със гн Кирил Петков.Живи и здрави да сте и да вие честита новата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама