Последно: Предлагат минималната пенсия да стане 370 лв., плюс 60 лв. ковид добавка

10:31, 02 дек 21 / Политика 25 2021 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

От думите на финансовия министър Валери Белчев вчера се разбра, че минималната пенсия с увеличението от 300 на 370 лв. и COVID добавката от 120 лв., ще стане общо 490 лв. от Нова година. Днес обаче той се поправи, че предложението ще бъде за сума от 430 лв. Тоест с добавка от 60, а не 120 лв. 

До объркването се стигна след като в отговор на въпрос дали минималната пенсия ще стане 490 лв. от 1 януари 2022 г., тоест 370 лв. + 120 лв, служебният министър първо каза, че не разбира въпроса, после - че не е сигурен, а накрая заключи, че действително плащането ще стигне тази сума. Малко по-късно обаче от Министерството на финансите изпратиха прессъобщение с уточнението, че минималната пенсия догодина по принцип ще бъде 370 лв. и ще се осъвремени по швейцарското правило от 1 юли, но служебното правителство предвижда добавки към пенсиите в размер на 60 лв. на месец за периода януари - юни 2022 г. Така практически от 1 януари минималната пенсия с добавката би станала 430 лв.

Досега имаше минимална пенсия от 300 лв. и COVID добавка от 120 лв., което прави доход от 420 лв. Нашата цел е този доход да не спада, което означава да продължим да плащаме същите средства. За да избегнем риска, когато свалим COVID мерките изведнъж парите на пенсионерите отново да спаднат на 300 лв., направихме предложение базовата пенсия да се повиши на 370 лв. Остатъкът до настоящата COVID добавка да бъде нова добавка. Нашето предложение е тя да стане 60 лв., така че сумата да стане 430 лв. След като пандемията приключи, тогава в най-лошия случай пенсионерът с минимална пенсия ще взима 370 лв.“, обясни днес Валери Белчев в рубриката „Властта говори! Открито“ във Facebook страницата на Министерския съвет.

Сумата от 430 лв. превишава прага от 420 лв., колкото взимат днес пенсионерите на минималната ставка. Тя е с 10 лв. повече, отколкото се разбраха и партиите на преговорите за правителство. Окончателното решение обаче зависи от гласуването на депутатите в Народното събрание.

Бюджетът за 2022 г.

Министър Белчев потвърди, че Министерството на финансите ще внесе своя план за бюджет, въпреки изричното желание на евентуалния нов финансов министър Асен Василев сам да направи проект. „Това, че няма редовно правителство не означава, че Министерството на финансите ще спре да работи. Ние сме длъжни да пазим стабилността в държавата и да спазваме закона. А законът изисква министерството да внесе бюджет. Оттам нататък в ръцете на партиите и Народното събрание е да прецени каква част от него ще възприеме и как ще го актуализира“, посочи той.

Какъв трябва да е размерът на минималната заплата?

Финансовият министър потвърди и че ще предложи 710 лв. минимална заплата за 2022 г. Отново с 10 лв. повече, отколкото решенията на преговорите - 700 лв. Той подчерта, че според него е добра идеята минималната заплата да е процент от средната работна заплата за предходната година. „Тази тема се обсъжда и в рамките на опитите за формиране на коалиция в момента. Бих подкрепил такова нещо, но такава реформа изисква достатъчно дълъг управленски хоризонт. Тя не може да стане от днес за утре. Дори плановете и на политическите партии, които го предлагат, са това да влезе в по-следващия бюджет за 2023 г.“,изтъкна Белчев.

„Трябва да мислим и за работодателите. Ако прекалено много се вдигне минималната работна заплата, рискуваме да фалираме прекалено много фирми и хората да останат без работа. Това е един баланс, който работи на базата на търсенето и предлагането. Трябва да мислим за бизнеса, не само за заплатите“, каза той. Много ми се иска хората да получат по-високи минимални заплати, но се опасявам, че нашият пазар все още не може да ги поеме“, допълни финансовият министър.

На въпрос как гледа на идеята за диференцирана минимална работна заплата по региони той отговори, че това е нещо, което би „разбъркало системата доста сериозно“.

Притеснителна ли е инфлацията?

„Инфлацията притеснява всички, но според данните на НСИ тя не е чак толкова висока. Засили се в края на годината заради ръста на електроенергията и газа. По последни прогнози вероятно темпът в рамките на следващите няколко месеца ще бъде овладян, така че не очаквам шокови инфлации в рамките на следващата година“, смята финансовият министър.

Ще има ли излишък в края на настоящата година и има ли нужда от нов дълг?

„Не планираме да издаваме нов дълг и е твърде вероятно да имаме малък излишък“, отговори той. Предвижда се да постигнем дефицит от порядъка на 2,9%. Възможността да теглим дълг е от порядъка на 10-12 милиарда. Не казвам, че ще се наложи да теглим всичко това, но планът ни е да заложим таван, който да достига до лимита. Би било разумно и напълно нормално да планираме международна емисия, защото местният пазар е сравнително ограничен. Като държава най-малкото имаме нужда от диверсификация по линия на дълговете“, на мнение е Белчев.

Бюджет 2022: Служебният кабинет предлага 650 лв. майчински и 710 лв. минимална заплата

Бюджетите за по-малките общини

„По настоящите правила общините се финансират по определен механизъм. В момента не можем да променим този механизъм. Това би могло да направи едно редовно правителство“, поясни финансовият министър.

Може ли да се овладее покачването на цените?

Колкото повече се вдигат цените, толкова повече трябва да се вдигат заплатите. Не мога да отида в едно предприятие и да кажа колко да плащат. Това е пазарна икономика и нека да се погрижим по-скоро бизнес климатът да е добър. Оттам нататък това са отношения между работодатели и служители“, обясни финансовият министър.

Предвижда ли се увеличение на данъци или нови такива?

В никакъв случай не предвиждаме да се вдигат данъци. Да не забравяме, че те са един субект, който се определя от Народното събрание. В настоящия план не предвиждаме каквото и да е било увеличение на данъци“, категоричен бе той, цитиран от bTV. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама