Защо снегът не е за ядене

19:25, 04 яну 22 / Любопитно 25 1777 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Много хора виждат падналия през зимата бял сняг като неудобство по тротоарите, заледявания по пътищата, мокри обувки и куп други неприятности. Децата, обаче, най-обичат да играят в снега. Паралелно с играта, няма как и снегът да не попадне в устата.

Джеф С. Гафни, професор по химия в Университета на Арканзас, Литъл Рок, разказва, че снегът съдържа неподозирани съставки, като сулфати, нитрати, формалдехид или живак.

Докато пада от небето, снегът, със своята сложна „паяжина“, образува нещо като мрежа за улавяне на замърсители, които могат да бъдат в атмосферата. Най-често срещаният е черен въглерод или сажди, отделяни от въглищни инсталации и печки на дърва.

Колкото по-дълго пада снегът, толкова по-ниски са нивата на замърсяване във въздуха, а оттам и в снега.

Първите кокичета се показаха - какво предвещават?

Една от най-шокиращите находки в снега са стари пестициди, които не се използват вече в света. Изслредване за това прави Стейси Симонич, професор по екология и токсична екология в Държавния университет в Орегон.

Тя открива пестициди на възраст 30, 40 и 50 години в сняг по върховете на планини в няколко национални парка на САЩ (включително Олимпик във Вашингтон, Денали в Аляска и Секвоя в Калифорния). Все пак, въпреки находката, нивата на пестицидите в снежинките са били 100 пъти по-ниски от нормите, които се считат за безопасни в питейна вода.

Ситуацията, обаче, е много лоша в градските и крайградските райони. Симонич казва, че концентрациите на пестициди вероятно са по-високи в снега в дворовете на градските къщи, пише БГНЕС. 

Учените отбелязват, че замърсители като сулфати, живак и ДДТ могат да се появят в снега.

Като майка, която е химик по атмосферна физика, определено не бих искала децата ми да вкусят сняг в градските райони“, каза Париса Ария от канадския университет Макгил пред Huffington Post. Тя е водещ учен в изследване, което установява, че падащият сняг може да попие неприятни химикали от бензиновите отработени газове във въздуха, като толуен, ксилени и канцерогенния бензол.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама