Нови мерки в училищата само при крайна необходимост

09:46, 03 яну 22 25 1925 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Пълен локдаун или прекъсване на учебния процес заради Омикрон към момента не е планирано. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на bTV. Той увери, че ще се стигне дотам само при чувствително влошаване на ситуацията.

Припомняме, че вчера бяха официално потвърдени първите 12 случая на Омикрон в страната. Експертите обаче очакват увеличение на новите случаи на заболели с коронавирус.

Доц. Кунчев уточни, че пробите са взети между 20 и 22 декември, а процесът на секвениране отнема от една седмица до 10 дни.

По думите му средната заболеваемост в страната в момента все още е около 350 на 100 000 души, което не е високо. Според него обаче много бързо Омикрон ще стане доминиращ. „По-важното е колко хора ще имат нужда да влязат в болница, колко ще попаднат в интензивни отделения и какви жертви ще дадем – това е ключовото“, коментира доц. Кунчев. „Във Великобритания имаше удвояване на случаите на всеки два дни“, припомни той. 

Проверяват сертификата за ваксинация на всеки починал с COVID-19

Когато обхване много хора, натискът варху болниците ще е много голям“, каза още доц. Ангел Кунчев. Той обаче уточни, че потвърдените случаи на Омикрон у нас са с по-леко протичане и са на домашно лечение. Главният държавен здравен инспектор напомни и че новият вариант на коронавируса обхваща всички възрастови групи.

Пълен локдаун за мен е изключен. През изтеклите 2 години минахме през почти целия набор от мерки и до голяма степен научихме уроците си: че не трябва да се хвърляме нито в едната, нито в другата крайност. Ако удариш много силно икономическия и социалния живот, хората не го приемат положително“, коментира още той. „Лошото е, че излизайки от четвъртата вълна не слязохме до нормални граници, а останахме на една по-висока база, от която започва растеж“, посочи доц. Кунчев.

Според него Омикрон вече циркулира, особено по време на празниците. „Аз очаквам бум не само в големите градове, ще го има и в ски центровете, неминуемо е това – всички знаехме, че след вълната в Западна Европа, ще дойде и у нас“, посочи доц. Ангел Кунчев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:27, 05 яну 22

Тоя не трябваше ли да е при кантаржиев

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама