1500 езика в света са застрашени от изчезване

19:20, 02 яну 22 / Любопитно 25 1490 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В света има около 7000 признати езика, но много от тях може скоро да изчезнат завинаги, пише ДПА. Според австралийско проучване около половината от всички езици са застрашени, а 1500 може да изчезнат до края на века.

Без намеса загубата на езици може да се утрои за 40 години, със загубата на поне един език на месец“, пишат авторите. Те съветват за създаване на учебни програми, които подкрепят двуезичното образование и насърчават владеенето на местен език и използването на регионално доминиращи езици.

Анализирани са 51 независими променливи като образователна политика, социално-икономически показатели и характеристики на околната среда.

Проучването, водено от Австралийския национален университет, открива също неочаквани и изненадващи причини за езиковата заплаха, каза съавторът Линдел Бромам.

Контактът с други местни езици, от друга страна, не е проблем: всъщност езиците, които влизат в контакт с много други местни езици, са по-малко застрашени. „Когато един език се загуби или „заспива“, както казваме за езици, които вече не се говорят, ние губим голяма част от нашето човешко културно многообразие. Всеки език е брилянтен по свой начин“, каза Бромам.

Много от езиците, които се очаква да изчезнат през този век, все още се използват активно днес, каза експертът. „Така че все още има шанс да се инвестира в подкрепа на общностите, за да съживят местните езици и да ги поддържат силни за бъдещите поколения“, каза той, имайки предвид предстоящото Десетилетие на местните езици на ЮНЕСКО (2022-32), пише БГНЕС.

С инициативата Организацията на обединените нации се стреми да защити езиковото многообразие по света и да укрепи правата на хората от езиковите малцинства.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама