Пандемията отключила тревожност, но сплотила българското семейство

20:15, 28 дек 21 25 1430 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Пандемията отключи паник атаки и тревожност, но сплоти българското семейство. Освен живота, COVID-19 промени и психиката ни, обобщава в края на годината психологът Диана Апостолова. Тя работи към Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Поморие и е един от тримата психолози, които в разгара на пандемията дават консултации на горещите телефони за подкрепа към общината.

Ръст на страховите неврози и депресиите

Повечето от нашите постъпки в момента са обусловени от страх от смъртта, вече 21 месеца живеем с този страх. Това, което ми прави впечатление, е нарастването на обсесивно-компулсивните разстройства - това са т.нар. чести ритуали-хората започват нон стоп да си мият ръцете или да правят други хигиенни процедури”.

Драстично увеличение на домашното насилие

Близките, които са затворени между четири стени, изразяват своите негативни емоции един върху друг, изкарват своето безпокойство и тревожност върху най-близките си хора. Алкохолизмът се увеличи. Вербалното и психическо насилие станаха повече”, апелира психологът пред БНР.

Пренареждане на житейските ценности

Преоткрихме се и започнахме да ценим други неща, които са особено важни-децата, здравето, семейството, приятелството. Да ценим живота и да му се наслаждаваме, защото това е най-ценното, че сме живи!".

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама