Бизнесмен обвинява Иван Гешев в присвояване на бизнеса му

09:45, 21 дек 21 25 1704 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Предприемач твърди, че преди 8 години е потърсил помощ от Иван Гешев, който тогава е редови прокурор. В замяна бащата на Гешев става съдружник във фирмата. После нещата много се объркват, а днес сигналът за това вече е в МВР.

Единият от собствениците на фирмата за млечни продукти „Жоси” Георги Георгиев е поискал съдействие от бъдещия главен прокурор Иван Гешев срещу съдружника си Симеон Присадашки. В замяна на това Георгиев е прехвърлил дял от фирмата си на бащата на Гешев. Малко по-късно обаче Гешев се съюзява с Писадашки.

Така звучи накратко историята, разказана в разследване на BIRD.bg. Тя се случва през 2013 г., а към момента Георги Георгиев е подал сигнали за случая в Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието.

От МВР потвърдиха за „Свободна Европа“, че са поучили сигнала на Георгиев. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева каза, че от обвинението няма да коментират „лъжи и клевети, които стигнаха до обидно ниско ниво”.

Историята започва през 2013 г., когато фирма „Жоси” ООД е една от най-големите фирми в млекопреработвателния бранш. По това време Иван Гешев е редови прокурор в София. Единият съсобственик на фирмата, Георгиев, е в конфликт с другия - Присадашки.

Ето защо Георгиев разказва, че се е обърнал за съдействие към Гешев заради познанството си с него. Целта е била отстраняване на Присадашки от фирмата, а „наградата“ трябвало да е дял в „Жоси”, който да получи бащата на прокурора.

Развоят накрая се оказва съвсем друг. Георгиев разказва, че е загубил фирмата си, платил 30 000 лв. „такса спокойствие“ и са подпалили дома му.

Какво твърди Георгиев

На 8 декември тази година Георгиев съживява стария случай в предаването на Люба Кулезич „Честно казано“ по „Евроком“, като там за първи път споменава името на главния прокурор.

„Иван Гешев, който беше на ниско ниво прокурор… той пое ангажимент и се запозна с почти всички детайли на нарушенията, които бях намерил, той възприе един ход, като ме свърза с негов близък адвокат - Велимир Атанасов”, казва Георгиев в предаването.

Пред „Свободна Европа“ Георги Георгиев потвърди историята. Той съобщи, че след случилото се „непрестанно сигнализира за казуса“. „От 2015 г. подавам сигнали, едва сега има движение по тях“, каза бизнесменът.

По думите му се е обърнал към Иван Гешев, тъй като познава бащата на главния прокурор - Стоимен още от 1978 г. „Стоимен Гешев ми е като втори баща. А синът му ни предаде и двамата“, казва Георгиев. По думите му откакто има движение по случая е разпитван „3-4 пъти в ГДБОП“. „Казал съм им всичко, в това число детайлно как трябваше да се прехвърли дяла от фирмата“, твърди Георгиев.

Сайтът BIRD.bg и сдружение БОЕЦ са установили с документи, че прехвърлянето на дялове от Георгиев към бащата на Гешев се е състояло. Като нов съдружник в „Жоси“ се е появил Стоимен Тодоров Гешев.

На 14 август 2014 съдружникът във фирма „Жоси“ Симеон Присадашки е изключен, а на негово място като съдружник влиза Стоимен Тодоров Гешев, роден 1939 г.

Заявленията за вписване на тези обстоятелства са публични в Търговския регистър. Те не са вписани окончателно, тъй като Присадашки обжалва изключването си в съда.

По документи Стоимен Гешев получава едва 2% от фирмата. По думите на Георги Георгиев уговорката с Гешев-син е била за 20%, но адвокатът, който изготвил документите, е вписал само 2%.

Накрая Георгиев разказва, че от него са поискани още 30 000 лева. Той твърди, че плащането е станало в кантората на посочен от Гешев адвокат и в присъствието на бащата на прокурора.

Едновременно с тези събития Присадашки обжалва изключването си като съдружник. Започва съдебна сага, която още не е приключила, но на практика след 2014 г. Георгиев e отстранен от фирмата си и бизнеса му е в ръцете на бившия му съдружник. Ходът на разследването в „Жоси“ се е обърнал срещу Георги Георгиев, а всичките му сигнали, включително подадени и лично до Иван Гешев, завършвали с прекратяване, разказва Георгиев. По изнесените обстоятелства към момента в МВР са разпитани както Георгиев, така и бащата на Иван Гешев - Стоимен.           

Адвокат отрече твърденията за намеса на Гешев в случая

Главният прокурор Иван Гешев не е имал отношение към случилото се със собствеността на млекопреработвателната компания „Жоси“, защото това е просто „търговски спор“. Това заявява адвокат Велимир Атанасов в свое писмо до „Свободна Европа“. Самият Гешев все още не е коментирал случая, но говорителката му Сийка Милева определи твърденията на Георгиев като „лъжи и клевети“. МВР пък започна проверка по разказа на бизнесмена.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама