Правителството не отрече намерението на НАТО да разположи войски у нас

17:25, 20 дек 21 / Политика 25 1859 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министърът на отбраната Стефан Янев не отрече, че се обсъжда разполагането на войски на НАТО в България, но обясни, че към момента такова решение няма, а може и в бъдеще да няма.

„Какво публикуват различните медии е един вариант, който след съответното обсъждане може да се случи или да не се случи. Прекалено рано е на този етап да се говори категорично какво би се случило по определен сценарий“, посочи Янев, цитиран от Mediapool.

„Дер Шпигел“: НАТО увеличава контингента си в България и Румъния

Той коментира публикацията на авторитетното германско списание Шпигел, в която е цитиран командващият силите на НАТО в Европа американският генерал Тод Уолтърс. Той е поискал алиансът да установи военно присъствие в България и Румъния като това, което вече има в Полша и балтийските страни.

„В рамките на НАТО се коментират различни варианти и на този етап коментарите са на ниво военно-техническо обсъждане. Преди да бъде взет дори и окончателен военен съвет и да говорим какво би се случило след бъдещи решения, които не са обсъдени все още на политическо ниво, не е съвсем коректно“.

Темата бе коментирана и от премиера Кирил Петков. Разговаряхме в НАТО главно за стратегическа инфраструктура. За войски до този момент не сме дискутирали в детайли“, каза Петков, който в края на миналата седмица се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според Шпигел предложенията, направени от генерал Тод Уолтърс, върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, на практика ще разширят Засиленото предно присъствие на алианса, в рамките на което НАТО е разположил военни сили в балтийските държави и Източна Полша.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама