Столтенберг призова Петков да инвестира в отбраната, той предоложи мост над Дунав

14:17, 17 дек 21 / Политика 25 2176 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова българския премиер Кирил Петков страната ни да продължи инвестициите в отбраната. 

Също така приветствам скорошните ви инвестиции в нови бойни самолети, морски патрулни съдове и бронирани коли. Разчитам България да продължи да инвестира в отбраната си, тъй като сме изправени пред все по-непредвидим свят“, каза Столтенберг след среща с Кирил Петков в щаб-квартирата на Алианса в Брюксел.

Това е първата официална чуждестранна визита на Петков в качеството му на премиер. Столтенберг заяви, че очаква работата си с премиера с нетърпение, а Петков покани генералния секретар на Алианса у нас.

Премиерът Кирил Петков заяви от своя страна, че е възможно допълване между военната и гражданска инфраструктура. Той каза, че изграждането на втори мост над Дунава близо до Русе би била интересна инвестиция и чрез нея би била постигната целта за 2% инвестиции в отбраната.

 

В същото време управляващата коалиция се разбра да има специален фонд, който да финансира големите проекти. МО отдавна настоява те да се плащат от централния бюджет. В момента бюджета на МО се движи около 1.6%, но почти изцяло отива за заплати и текуща издръжка.

Българската позиция за Украйна е в тон с тази на НАТО и ЕС

Позицията на България за Украйна е изцяло в тон с тази на страните-членки на НАТО и ЕС. В този смисъл ще се радваме да дадем нашия конструктивен принос. Разбира се, дипломатическият начин за решаването на тези проблеми би бил най-добрият", каза Кирил Петков, цитиран от Mediapool.

Столтенберг коментира, че евентуална руска агресия и нарушаване на териториалната цялост на Украйна биха имали много сериозни икономически и политически последствия.

Потвърждаваме подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Отношенията на НАТО с Украйна са само между нея и 30-те членки на Алианса. В същото време дадохме да се разбере, че сме за смислен диалог с Русия и потвърждаваме отдавнашната си покана“, каза Столтенберг.

„България планира да има постоянна комуникация, конструктивен подход и когато обсъждаме стратегически въпроси, като този, който споменахте, за Украйна, ние напълно се съюзяваме с позициите на НАТО и Европа. В същото време искрено вярваме, че винаги дипломатическият и мирен подход към потенциални конфликти е най-добрият начин да постигнем напредък“, добави Кирил Петков. 

В белгийската столица се срещна и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенСред акцентите в разговора бяха ситуацията в енергийния сектор и нарастващите цени на енергоресурсите, плана за възстановяване, ускоряването на ваксинацията срещу COVID 19, борбата с корупцията и процеса на разширяване на ЕС с държавите от Западните Балкани.

ЕК възлага на нас много големи надежди да свършим много бързо работата по Плана за възстановяване и развитие. Нашата задача да премахнем корупцията в България, която е една от големите спирки за плана, е по-амбициозна отколкото дори те биха се надявали. Както казахме, Планът за възстановяване е 10% и ние трябва да спрем корупцията не само за тези 10%, а за целите 100%. Мисля, че Урсула фон дер Лайн хареса твърдата ни позиция, насърчи ни“, заяви Петков след срещата. Той съобщи, че правителството ще внесе плана отново и добави, че ще се направят поправки относно енергийната система.

„Не може денят, в който се заклехме, да бъде денят за вдигане на цените“

Наложеният мораториум върху електроенергията, топлинната енергия и ВиК услугите дава възможност на правителството да влезе и за три месеца да направи пълен анализ. Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред българските журналисти в Брюксел.

Аз още не знам например какво се случва с азерския газ, защо той не е в калкулацията на цените на парното. Най-лесно винаги е било – дайте домакинствата да плащат. Точно за това трябва да направим анализ“, посочи той.

Петков и видя политически умисъл предложението за увеличение на цените от страна на КЕВР, след като новият кабинет встъпи в длъжност. „Не може денят, в който се заклехме, да бъде денят за вдигане на цените. Това ми изглежда като политическо движение, което не е конструктивно за българските домакинства“, коментира Петков, цитиран от БГНЕС.

Той бе категоричен, че риск от режим на тока няма да има.

България ще направи промени в Плана за възстановяване и устойчивост“, обяви още той. Петков подчерта, че основната задача е да се премахне корупцията, защото тя е една от големите спирачки пред това заложеното в документа да бъде изпълнено успешно. Планът за възстановяване и устойчивост би гарантирал на страната ни средства, равняващи се на близо 10% от БВП, но, за да бъдат напълно усвоени средствата, корупционните схеми трябва да бъдат стопирани. И тези практика трябва да бъдат унищожени не само по отношение на евросредствата, а по отношение на цялата икономика. Министър-председателят подчерта, че дори преработването на документа да отнеме две или три седмици, по-важното е работата по него да бъде свършена прецизно, за да се гарантира използването на средствата по най-добрия целеви начин.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама