Отец Кирил Попов в „Политкаст“: Най-важната потребност е религиозната

13:15, 20 дек 21 / Политкаст 25 2238 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Човек е същество двусъставно – има тяло, но има и душа. Така както полагаме грижи за тялото си, много по-големи грижи трябва да полагаме за нашата душа. Нашата душа е най-ценното нещо от човека и тя е носител на три белега – ум, чувство и воля. Това заяви отец Кирил Попов от храма „Света Неделя“ в новия епизод на „Политкаст“.

„Няма племе, общност и народ без религия – не е имало и няма да има. Това е така тъй като от Бога имаме вложени потребности и чувства, а най-важната потребност е религиозната – чувството на благочестие. Тази потребност се задоволява както в храма, така и извън него. Когато човек няма реална представа за религията, той търси обекти за обожествяване“.

„Нека да не бъдем крайни и да се уповаваме на Бога, да имаме отношение към духовността. Ако човек само за миг забрави, че има душа и си помисли, че има само тяло и трябва да задоволява само потребностите на плътта си, той се превръща в животно. Трябва да се стремим да имаме духовен живот, да живеем вярата и да имаме самочувствието, че сме християни, че сме просветени и облагодатени“.

Изпитанията са част от нашия живот. Както птицата не може да излети без съпротивлението на въздуха, така и човек няма как да се издигне духовно без изпитанията. Много е важно, когато имаме препятствие да не живеем с проблема, а да търсим изход с Божията помощ от тази ситуация. Без да хленчим, без да се оплакваме. Оплакването можем да кажем също е грях, един вид ти роптаеш срещу Бога. Нужда е борбеност в нашия живот, за да преодоляваме изпитанията. Ние сме крехки, нежни Божий създанията и нищо не можем да направим без Божията помощ.

Намираме се в световно изпитание – в пандемия, а това е страшно за всички ни в нашето съвремие. Църквата всеки ден се моли по-бързо да ни отмине това изпитание, да можем пак да имаме спокойствието, да се трудим с Божията помощ и да изпълняваме своята мисия тук на земята. Но при всички случай, ние не бива да униваме! Трябва да търсим консултация при специалисти за здравословния проблем, да бъдем дисциплинирани в своята дейност и отношение към своите ближни. Много е важно да не губим дух.

Спасителят казва така: плътта – немощна, духът – бодър. Бодрият дух никога не бива да ни напуска и нека с Божията помощ да преодолеем това изпитание (бел. ред. пандемията).

Цялото участие на отец Кирил Попов можете да чуете от връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама