Универсално средство, което да ни спаси от жегата и студа в домовете

20:00, 18 дек 21 / Любопитно 25 1696 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Учени от Националния технологичен университет Нанянг в Сингапур са измислили универсално средство за спасение от жегата и студа в домовете. Експертите са разработили стъклено покритие, което може да регулира стайната температура, пише списание „Science“.

Учените покриха обикновения плексиглас с няколко слоя наночастици от ванадиев диоксид и материал с ниска излъчваща способност. Традиционните тониращи филми могат да охладят стаята, като потискат слънчевата светлина. Разработката не само предпазва от радиация, но е и в състояние да реагира на температурни промени, да акумулира топлина и да поддържа микроклимата в помещението. Технологията работи без допълнителни електрически устройства - стъклото възприема електромагнитните вълни по различни начини, в зависимост от тяхната дължина.

Авторите на изследването смятат, че новият материал в бъдеще може да се използва не само за тониране на прозорци. Растенията на покривите също могат да помогнат за регулиране на температурата в помещение без отоплителни уреди или климатици. 

Този начин за спестяване на сметките за електроенергия беше предложен на жителите на Обединеното кралство. Според експерти дебел слой почва върху плоски покриви може да намали температурата в сградата с 12 градуса през лятото, а през зимата и извън този сезон може да предпази от наводнения поради филтриране на въздуха и висока абсорбираща способност, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама