Черният бъз - суперплод за имунитет през зимата

08:15, 18 дек 21 / Любопитно 25 1787 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Търсите доказано средство за защита на имунитета? Този плод е познат още от V век, а днес е популярен в цял свят като естествено средство за укрепване на имунната система. В допълнение към витамините и микроелементите, той съдържа антиоксиданти, които стимулират функциите на имунната система. Съдържанието им превъзхожда много от известните плодове с антиоксиданти. Антивирусната му активност е потвърдена от редица проучвания. Става дума за плодовете на черния бъз.

Ето четири причини да обичате черния бъз:

- Лидер в съдържанието на антиоксиданти

Основната сила на черния бъз е във флавоноидите, а именно пигментите антоцианини. Тези растителни антиоксиданти имат антивирусна активност: те не позволяват на вируса да проникне в клетката, като блокират размножаването му.

Прогнозите са за тежък грипен сезон

- Повишава имунитета

Американски учени са установили, че черният бъз намалява тежестта и продължителността на грипа. Израелските им колеги твърдят, че продължителността на заболяването се намалява средно с 4 дни.

- Висок профил на безопасност

Черният бъз има висок профил на безопасност, което го прави задължителен продукт за хора от всички възрасти, включително деца. Това означава, че през есенния и зимния сезон черният бъз помага за укрепване на имунитета на цялото семейство.

- Широк спектър от приложения

В допълнение към мощния си антиоксидантен и антивирусен потенциал черният бъз има и противовъзпалително, потогонно и отхрачващо действие. Освен това отварата от черен бъз може да се използва като леко успокоително средство.

Вкусните и здравословни домашни десерти от черен бъз са чудесен начин не само да поглезите любимите си хора, но и да си набавите витамини и антиоксиданти, важни за имунната система през грипния сезон, пише БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама