„Тренд“: Само 14% от българите оценяват 2021 г. като добра за страната

10:40, 17 дек 21 25 1186 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Въпреки тежката година, която изпращаме, заради продължаващата пандемия от COVID-19, повече от половината българи (55%) са били щастливи през 2021 г., показват данните от последното проучване на „Тренд“. 

Прави впечатление, че най-младите в най-голям дял заявяват, че са били щастливи (близо три четвърти), докато тези над 70 години по-скоро не са били щастливи през изминаващата година. Сравнението с резултатите от същия въпрос през 2019 г. и 2020 г. сочат, че през тази годината българите са били по-щастливи от миналата, но по-малко щастливи от 2019 г.

Графика: „Тренд“

В година доминирана от пандемия от COVID-19, икономическа несигурност и политическа нестабилност, логично само 14% от българите заявяват, че 2021 г. беше добра година за България, докато 79% са на мнение, че годината беше лоша за страната ни. В сравнителен план с данните в последните 5 години, се регистрират сходни стойности между тази и миналата година, които обаче са много различни от данните между 2017 и 2019 г. По всичко личи, че пандемията и съпътстващите проблеми около нея са променили видимо оценките на българите за последните две години в негативна посока.

Графика: „Тренд“

За сметка на това, в личен план, превес вземат положителните оценки – 46% оценяват годината като добра, докато 42% като лоша. И тук агенцията регистрира същата демографска динамика, като при щастието – по-младите и по-богатите в по-сериозни дялове заявяват, че годината им е била добра. И тук сравнителните данни от последните години сочат година по-близка до предишната. Разликите между последните две години и тези между 2017 и 2019 г. изглеждат съществени.

Българите са заредени с оптимизъм за предстоящата 2022 г. Близо два пъти повече са на мнение, че България я очаква по-добра година (47%) от тези, които прогнозират лоша година за страната ни (24%). Резултатите от последните парламентарни избори оказват влияние върху нагласите в това отношение. Ясно личи, че привържениците на „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, „Демократична България“, декларират видимо по-високи нива на оптимизъм за предстоящата година.

Графика: „Тренд“

В личен план, нивата на оптимизъм са по-високи. Повече от половината (52%) анкетирани заявяват, че очакват една по-добра 2022 г. в личен план, а 18% - по-лоша.

Оптимистичните нагласи, както за България, така и в личен план са на отчетливо по-високи стойности, в сравнение с очакванията през миналата година по това време. Явно в края на 2021 г. виждаме по-близо краят на един труден период, както за страната ни, така и за всеки един от нас, констатират от „Тренд“.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник 24 часа, посветено на нагласите на българите за отминаващата 2021 и предстоящата 2022 година. Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 декември 2021 г. чрез пряко полустандартизирано интервю лице в лице“ чрез таблет сред 1009 души на възраст 18+. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама