Нямало връзка между катастрофата на „Струма“ и пътната маркировка

09:37, 14 дек 21 / Общество 25 1317 Шрифт:
Ирина Иванова

Разследването за катастрофата на АМ „Струма“, при която загинаха 45 души от Северна Македония, е към финалната си права. Това заяви зам. главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов в ефира на БНТ.

45 души загинаха след като пътнически автобус се запали на АМ „Струма“

Очакваме окончателните заключения на назначените експертизи - съдебно-медицинска, автотехническа, пожаротехническа и комплексна. Това може би ще стане още преди Коледа“, посочи той.

По думите му няма връзка между инцидента с автобуса и лошата пътна маркировка. А скоростта е била несъобразена и по всяка вероятност е надхвърляла 90 км/ч. Това означава, че може и да е имало манипулация на превозното средство, тъй като повечето пътнически автобуси имат технически ограничения да не прехвърлят определена скорост. „Изискванията към един професионален водач на автобус са по-завишени, отколкото за всеки един водач. Затова е необходимо и скоростта да е била съобразена в онзи момент, независимо от маркировката от пътните условия. Да, възможно е пътната маркировка да не е отговаряла и тя очевидно не отговоря на изискванията, но няма никаква причинно-следствена връзка между катастрофата и лошата маркировка. Тя предполага шофьорът да бъде по-внимателен и да шофира със съобразена скорост“, заяви Сарафов.

Свалят максималната скорост на фаталния участък на АМ „Струма“

Мнението на разследващите е, че най-вероятно причината за катастрофата е човешка грешка. 

Съдебна реформа е необходима, но по отношение на устройствените правила

Борислав Сарафов е съгласен, че съдебна реформа в страната е необходима, но не по отношение на структурата, а на устройствените правила. „Те са инструментариумът, с който работим срещу престъпността. Знаете, че Наказателният кодекс е от 1968 година - неколкократно кърпен и осъвременяван, но не може да обслужи новите обществено-политически, социални и икономически условия в страната“, смята той. 

Делото за „Хемус“ и конфликта между МВР и прокуратурата

Сарафов обясни, че и преди са прехвърчали искри между МВР и прокуратурата. Категоричен е, че нито обществото, нито институциите печелят от такива конфликти. „Аз не съм убеден, че има война между институциите, защото мисля, че всъщност по повечето казуси, по които работят и МВР, и прокуратурата, има разбирателство“, отбеляза той.

Прокурори се оплакаха от натиск по делото „Хемус“

Той изрази и своята версия по делото за „Хемус“ - полицаите, които работят по казуса, са притиснали с доказателства обвиняемия, а той, от своя страна, е решил да сътрудничи и да свидетелства срещу тези над него - на които се предполага, че е давал парите.

Зам. главният прокурор подчерта, че българското законодателство не позволява облекчаване на процесуалната съдба срещу показания за други съучастници.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама