45 души загинаха след като пътнически автобус се запали на АМ „Струма“

14:20, 23 ное 21 25 5153 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

45 души загинаха, сред които и 12 деца, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала „Струма“, съобщи зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов. По думите му сред жертвите няма български граждани. 

Според комисар Николай Николов, директор на Националната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, превозното средство е пламнало след удар в мантинелата. По първоначални данни вратите на автобуса са останали затворени и пътниците са се оказали в капан. Трагичният инцидент е станал към 2.00 ч. в нощта срещу вторник на около 31 км на магистралата, в района на село Боснек. 

Общо 52 души са били в автобуса, който най-вероятно е пътувал към Истанбул. Оцелелите в катастрофата са 7, като те не са български граждани. Шофьорът на превозното средство не е сред тях. Пострадалите са откарани в „Пирогов“. По данни на лечебното заведение в момента всички са контактни, в стабилно състояние и без опасност за живота. Шестима са с изгаряния, а един пациент е с травма на крака. След преглед и оценка на състоянието им са настанени за проследяване в болницата. 

Правителството на Република Северна Македония обяви тридневен траур заради автобусната катастрофа. В знак на съпричастност и Община Благоевград обявява еднодневен траур за загиналите хора на АМ „Струма“ и жертвите в старческия дом в с. Рояк. Отменят се събитията от културния календар, а знамената на административната сграда ще бъдат свалени наполовина.

С решение на Министерски съвет утре в България ще бъде обявен Ден на национален траур за жертвите при двата трагични инцидента. 

По данни на прокуратурата жертвите са граждани на Северна Македония. Засега се работи по две версии - човешка грешка или техническа неизправност. Жертвите са неразпознаваеми и ще бъдат идентифицирани по ДНК проби, които предстои да бъдат взети от съдебни лекари, каза директорът на Националната следствена служба. По думите му сме изправени пред трагедия, каквато досега в историята на следствието не е имало.

По негова информация автобусът е бил част от конвой от четири на същата фирма. Възможно е между тях да са се прекачвали пътници, още повече че преди катастрофата е имало почивка на бензиностанция малко преди произшествието. В момента се разпитват оцелелите, но техните показания са следствена тайна.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че движението по аутобана в участъка от пътен възел „Даскалово“ до пътен възел „Долна Диканя“ е ограничено в двете посоки. Обходният маршрут е: пътен възел „Долна Диканя“ - път III-627 - Радомир, и път I-6  до пътен възел „Даскалово“.

Властите призовават над мястото на инцидента да не се пускат дронове.

Според БГНЕС най-малкият пътник в катастрофиралия македонски автобус е бил на 4 години, а най-възрастният пътник е на 63. По техни данни по-голямата част от пътуващите са родени между 1971 и 2004 г. От имената на жертвите става ясно, че голяма част от тях са етнически албанци. Телевизия Алсат-М и онлайн изданието на в. Вечер публикуваха списък на пътувалите в автобуса. Към момента не е ясно кои от тези хора са загинали и кои са оцелели при инцидента. 

Служебният премиер Стефан Янев и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков отидоха на място. „Това е една огромна трагедия. Използвам възможността да изкажа съболезнования си към близките на загиналите“, каза Стефан Янев, цитиран от bTV. „Тази новина ни разтърси и постави изисквания пред българската държава да реагира много бързо и да направим възможното да се разследва този пътен инцидент. Да се надяваме, че ще изведем правилните поуки и ще можем занапред да не допускаме подобни инциденти“, каза той. 

Гледката е ужасяваща. Аз такова нещо не съм виждал. Хората вътре са напълно изгорели. На въглен. До момента не можем да кажем колко са, нито кои са. Трябва да се идентифицират“, посочи вътрешният министър. „Както виждате има мантинела, която е отнесена от този автобус. Тя е просто унищожена. Напълно е възможно това запалване да се е получило в резултат на допира до мантинелата“, каза Бойко Рашков, като уточни, че това са първоначални версии. Той допълни, че много експерти от рано сутринта са изразили мнение, че пътният участък е опасен. „Ще бъде много добре, ако изследваме и този въпрос“, каза още той.

Още веднага след катастрофата премиерът Стефан Янев и президентът Румен Радев са се свързали с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев. „Всички са спели. Един от пътниците, с когото разговарях по телефона, ми каза, че е имало експлозия. 7 души успели да разбият прозорец и така са се спасили“, разказа македонският премиер, като подчерта, че все още не е потвърдена самоличността на загиналите. 

По-късно Заев се срещна с оцелелите, но отказа да коментира какво са му разказали. Оставям на българските професионалисти да дадат отговорите за причините за трагедията“, отбеляза той, като изрази своята благодарност за съдействието и бързата реакция на българските власти при инцидента. По думите му лекарите „правят всичко като за свои“. Заедно със Заев в София са пристигнали и близки на оцелелите от катастрофата. „Всички пътници в автобуса са македонски граждани, има един човек с белгийско гражданство и един пътник от Прешево, Сърбия“, съобщи македонският премиер, цитиран от bTV. 

Македонският външен министър Буяр Османи, който пристигна в болницата, отбеляза, че всички загинали са млади хора от Скопие. Той обясни, че Северна Македония е имало няколко почивни дни заради национален празник и много младежи са се записали за екскурзията.

А регионалният министър Виолета Комитова подчерта, че още тази сутрин ще бъде сформирана работна група и на мястото ще бъдат изпратени представители на регионалното министерство и АПИ. Тя гарантира, че резултатите от проверката веднага ще бъдат обявени пред обществеността и заяви, че не бяга от отговорност. Ще Ви уведомим каква е вината на АПИ и МРРБ, каза Комитова, но отбеляза, че пътната безопасност е комплекс от няколко неща - пътища, шофьори и автомобили, така че трябва да се търсят отговори и от Автомобилна администрацияНа този етап не мога да кажа дали е имало сигнали за неизправности в този участък. Има огромен обем преписки в АПИ и МРРБ, ще бъдат проверени, коментира още тя. По думите ѝ за това място е имало множество сигнали за висока концентрация на ПТП-та.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев делото за тежкия пътен инцидент е възложено на екип от следователи от Националната следствена служба. Вече са започнали действия по разследването, извършва се оглед на местопроизшествието, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Съвместно с приятелите и колегите ни от Република Северна Македония ще положим всички усилия за бързо изясняване на истината“, написа в профила си в Twitter Иван Гешев. Той изразява съболезнования към близките на загиналите.

България и Македония заедно в добро и лошо

По-късно българският и македонският премиери проведоха среща в Министерския съвет. „Трагедиите са общи, трагедиите са това, което ни докосва, това, което ни прави хора и съпричастни – без значение от каква националност са хората, които вече не са между нас. Днес е особен ден, ден, който е отбелязан от българския народ с две сериозни трагедии“, подчерта премиерът Стефан Янев, като припомни, че само 7-8 часа преди инцидента по АМ „Струма“ 9 души загинаха при пожар в старчески дом във Варненско.

Янев се е срещнал с оцелелите, като „общото заключение на българските лекари е че травмите са относително леки – физическите, за психическите е рано да се говори. Надяваме се, че в следващите 1-2 дни тези хора ще бъдат транспортирани към местата, където живеят“.

Ние сме заедно в добро и лошо, ние сме първи съседи, споделяме радости и скърби. Надявам се тази трагедия да има позитивно влияние върху отношенията и да ни сплоти още повече“, заяви от своя страна Зоран Заев. Той също изказа своите съболезнования и на близките на загиналите при пожара в дома за възрастни в село Рояк.

Зоран Заев се срещна и с държавния ни глава. България и Република Северна Македония са заедно в скръбта си за загиналите при тежкия пътнотранспортен инцидент на автомагистрала „Струма“, при която десетки граждани на югозападната ни съседка загубиха живота си, а други бяха ранени. Това бе общата позиция на Румен Радев и министър-председателя на Република Северна Македония.

Полиция обгради офиса на автобусната фирма в Скопие

Служители на македонската полиция пристигнаха пред офиса на Беса транс“ в Скопие, компанията собственик на автобуса. Офисът е затворен, а полицаите очакват пристигането на техен представител. На място има и следовател, предаде БГНЕС.

По информация на агенцията, собственик на автобусната компания е етнически албанец - Аздрен Зубери. По неофициална информация Беса транс е имала представителства и в Кюстендил.

Първи реакции

Междувременно министърът на външните работи Светлан Стоев разговаря по телефона с колегата си от Република Северна Македония. Министър Стоев изрази своите най-искрени съболезнования към близките на загиналите в този трагичен инцидент, както и надежда за бързо възстановяване на пострадалите. Българският външен министър увери колегата си от Република Северна Македония, че страната ни ще окаже пълно съдействие за разследване на пътния инцидент, както и за оказване на помощ на пострадалите при катастрофата, съобщиха от МВнР. 

Държавният глава Румен Радев също изразява съболезнования на своя колега президента Стево Пендаровски по повод тежкия пътнотранспортен инцидент. От името на българския народ и от свое име президентът Румен Радев изразява най-искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите граждани на Република Северна Македония, както и надежда за бързо възстановяване на пострадалите при катастрофата.„В този тежък момент България и Република Северна Македония споделят обща мъка, солидарност и съпричастност. Десетките животи, които бяха загубени, са непрежалима загуба за нашите братски страни“, е позицията на Румен Радев.

Съболезнования за двете трагедии - пламналия автобус и пожара в дома за възрастни хора, изрази и вицепрезидентът Илияна Йотова. „Съболезнования на близките на жертвите в двете трагедии, които почерниха България само за 24 часа! Задача на българската държава е да се погрижи за оцелелите и да подкрепи техните семейства. Вярвам, че обективни и качествени разследвания ще установят причините за инцидентите, които отнеха човешки живот! Поклон пред паметта на невинните жертви“, написа тя във Facebook. 

И президентът на Северна Македония Стево Пендаровски изрази своето съчувствие към семействата на загиналите и ранените в катастрофата. „В тези тежки моменти изразявам най-дълбоки съболезнования на семействата и близките на всички хора и наши съграждани, които загубиха живота си и бяха ранени в страшната пътна катастрофа на територията на съседна България“, написа той в профила си във Facebook. „В следващите дните на траур желая покой на душите на загиналите и по-бързо възстановяване на ранените“, написа oще Пендаровски. Той очаква компетентните органи да извършат пълно разследване, да се установят причините и отговорността за трагедията, която по думите му е незапомнена в най-новата история на Македония.

„Инцидентът отне свидни човешки животи, а семейства се облякоха в безутешна скръб. В тези тежки моменти си спомняме истината за кратковремеността на човешкия живот, а именно, че смъртта идва в един миг и отнема всичко...“, изрази съболезнования и Българският патриарх Неофит. „Всесърдечно се молим на Небесния наш Отец да упокои душите на загиналите при тежката катастрофа! Бог да ги прости и упокои там, където почиват праведниците!“. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама