Промяна с Нинова на … черен кон

10:00, 14 дек 21 / Политика 25 2108 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Доживяхме коалиционното споразумение вече да е факт и да имаме кабинет. След една дълга година, белязана с поредица от избори и безумни спорове между политиците кой е по-по-най, поосъзнали се, те най-накрая склониха глава и намериха общ език така че да се разберат. Съвсем логично съпредседателите на „Продължаваме промяната“ - Кирил Петков и Асен Василев, сложиха картите на масата, поставиха условията и дадоха шанс на всяка партия да излъчи по няколко свои министри. 

Но докато „Има такъв народ“ и „Демократична България“ подписаха споразумението, без кой знае какви претенции и не предложиха за министерските кресла лидерите си и политически обременени лица, то БСП направиха точно това. Корнелия Нинова първо умело се приши към партиите на протеста и на промяната, и от партия на статуквото, от която всички бягат, стана част от „новото“. А след това, въпреки неславното си минало и провала на изборите, който доведе до нейната оставка, тя успя да си уреди не само министерски пост, но и вицепремиерски. Това обаче се явява по-скоро като петно за добронамерения и все още чист имидж на „Продължаваме промяната“, отколкото като плюс. 

БСП подписва споразумението с Нинова за вицепремиер

Основната цел, която си поставиха харизматичните лидери на ПП, бе да преборят закоравялата корупция, като изгонят всички окопали се във власт фигури и да наложат нов, работещ модел на управление на държавния ресурс. Именно затова и Кирил Петков обеща самото коалиционно споразумение да има всички елементи на почтеността. Нещо като т. нар. „договор за почтеност“ от кандидат-депутатите му, които се заклеха пред обществото, че нямат мръсни тайни и пъклени планове. Нинова обаче не олицетворява промяната, която ПП се опитват да продължат. Причините за това са съвсем прости.

Достатъчно красноречиво е, че тя бе изгонена от зам.-министерското кресло именно на икономиката през 2007 година. А отстраняването ѝ бе заради огромния скандал около опита за натиск върху делото „Топлофикация“. Проблемите с това дружество и в момента са на дневен ред, а доверието към него е още по-разклатено. Нейното присъствие верояно само би го доразклатило.

За никой не е тайна и че Нинова се възползва максимално от дадените ѝ правомощия да преговаря с ПП. Тя протакваше подписването на споразумението и извън камерите на срещите на „великолепната четворка“ извоюва постове в новия кабинет не само за себе си, но и за приближените си съпартийци. Така за министър на туризма бе предложен един от най-приближените ѝ членове на левицата - Христо Проданов, а за министър на земеделието - изгоненият от Пламен Орешарски бивш зам.-министър на МВР - Иван Иванов. Около неговото име също се разшумя преди време, заради съмнения, че е бил управител на клон на небезизвестната мутренска групировка СИК в Шумен. Ето защо поверяването на икономическото ведомство, което бе сред най-важните за ПП, на личности със съмнително минало, е недопустимо и в пълен разрез с моралните ценности, на които те се уповават. 

Освен това мразената от свои и чужди Нинова, с действията си през годините доказа, че и тя като ГЕРБ трудно пуска властта от ръцете си и не признава грешките си. Червената лидерка не подаде оставка при нито едно падение на столетницата през годините. Всички помним и думите ѝ през 2019 година, когато в последния момент тя оттегли оставката си, като каза: „Затворете си портфейлите, уважаеми господа. БСП не се продава“. Именно затова беше пределно ясно, че с подадената поредна оставка след тези избори, червената кралица няма да си тръгне окончателно. А нейните врагове от БСП, къде на шега, къде не, я подкрепиха за всеки държавен пост, стига да остави партията на мира и на спокойствие“. 

Момичето си отива… и е готово да повлече всички след себе си

При цялото старание на ПП да докажат, че именно те ще освободят страната ни от тежкото бреме на корупцията и задкулисните игри, накрая само да не се окаже, че царят е гол, както в приказката „Новите дрехи на царя“. Те трябва винаги да си имат едно на ум, че „вълкът козината си мени, но нрава -не“, защото дори Нинова да си смени червените одежди с други, връщането ѝ в икономиката е по-скоро с черен кон, а не с бял. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама