Момичето си отива… и е готово да повлече всички след себе си

09:30, 18 ное 21 / Политика 25 3132 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Резултатът от парламентарните избори изненада всички, особено социолозите. Нито избирателната активност беше висока, нито подредбата на силите – спрямо очакванията им. Още по-шокирани от развоя на събитията обаче са политическите лидери, които разчитаха на техните прогнози.

В неделя избирателите зашлевиха звучен шамар на традиционните партии (без ДПС), подкрепиха новите имена (включително „Възраждане“) и наказаха онези, които не донесоха обещаната промяна (ИТН, ДБ и ИБГНИ).

Трите най-звучни шамара на изборите

И заваляха оставки… Сред лидерите, които решиха да понесат отговорност за предизборния провал, с неохота застана и Корнелия Нинова. Решението дойде не от морални съображения, а по-скоро по принуда... След като въпросът беше поставен ребром от съпартийците ѝ.

БСП лети към дъното

Защото истината е, че БСП катастрофира на парламентарния вот. За първи път социалистите финишират четвърти в изборната надпревара. Това е ново падение за червените, които тази година веднъж вече загубиха твърдото си второ място заради появата на друг месия – Слави Трифонов.

Как Слави Трифонов превърна Кирил Петков в новия месия

Така от април до сега левицата изгуби 44,22% от подкрепата си или точно 212 330 гласа. Ако сравним данните. Причините за това са много и различни. Част от тях повлияха на всички партии – Covid кризата, умората от изборите, разочарованието от двата неуспешни опита да се състави кабинет, активната кампания срещу машинното гласуване.

Други обаче са камъни само в градината на БСП - неуспешното позициониране на партията като носител на промяната, фактът, че младите не се припознават с водената от партията политика, тлеещото разцепление в редиците на социалистите, както и прехвърчащите искри между „Позитано“ 20 и „Дондуков“ 2.

Нереализираният потенциал

Но тази тенденция не е от днес, или от вчера. Въпреки нарастващото през годините недоволство срещу ГЕРБ, БСП не успя да се утвърди като алтернатива на модела „Борисов“. Нещо повече – въпреки заявките за нов курс и обновление в партията след възкачването на Корнелия Нинова, от 2016 г. насам социалистите имат само една победа над ГЕРБ – на президентския вот същата година. Като тогава левицата издигна надпартийна кандидатура и привлече подкрепа извън ядрото си.

На първите си парламентарни избори като лидер на БСП (2017 г.) Нинова почти удвоява подкрепата за социалистите, но това не е достатъчно да постигнат победа и остават втори след ГЕРБ. Позиция, която си запазиха до тази година.

Липсата на категорична победа срещу ГЕРБ подхранва вътрешната опозиция в БСП. И макар миналия септември Нинова да бе преизбрана за лидерския пост, днес разцеплението в партията е видимо с просто око. А призивите за оттегляне ѝ стават все повече и идват от различни страни.

Номерът с оставката

За втори път Корнелия Нинова подава оставка като лидер на БСП, но мнозина подозират, че това е номер. След лошия резултат на европейските избори през 2019 г. тя заяви, че се оттегля, но впоследствие оттегли оставката си и остана начело на партията.  

Критики към нея има и заради начина, по който сега реши да предаде властта – едва след преговорите за нов кабинет. Вътрешната опозиция веднага изтъкна, че ако Нинова наистина смята да подаде оставка, разговорите за правителство трябва да се изпълняват от временно изпълняващ длъжността председател, а не тя да ръководи партията до свикването на конгрес през януари.

След мен и потоп

Корнелия Нинова е единственият партиен лидер, който хвърли оставка, но не призна съвсем своята отговорност за провала. Вместо това обвини за лошия резултат всички останали – вътрешната опозиция, служебния кабинет, президента Радев, новата партия на Петков и Василев, избирателите, пандемията и пр. Особено ожесточени са критиките към уж подкрепения от БСП за втори президентски мандат Румен Радев.

Няма нищо по-опасно от разгневена и наранена жена и Нинова днес се държи точно като такава. Броени дни преди втория тур на президентския вот, когато за кандидатите е важно да консолидират около себе си вот, тя разклаща доверието в него.

Нещо повече – Нинова подлага крак да спъне Радев на метри от финала. Вместо да призове електората на БСП да гласува за подкрепения отпратите кандидат-президент, тя ги насърчава да избират по съвест и дори поставя под въпрос собствената си подкрепа за него.

Посланието е ясно, ако момичето си отиде, ще повлече всички със себе си.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:55, 18 ное 21

Тази подла женица искаше да се курдиса за премиер с помощта на ГЕРБ и ДПС, но не и се получи. Трябва да бъде изхвърлена не само от ръководството, но и от БСП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама