Растенията, които пазят дома от вируси и бактерии

18:36, 12 дек 21 / Любопитно 25 2085 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Терапевтът Тимур Асанов посочи растенията, които могат да предпазят дома от вируси и бактерии. Той обясни в интервю за „Радио 1“, че етеричните им масла съдържат фитонциди, които имат антисептично действие.

Сред растенията за дезинфекция на помещенията специалистът предложи евкалипт, както и миниатюрни цитрусови дървета като лимон, портокал, мандарина. Те почистват пространството, което го прави неподходящо за патогени, казва той.

Иглолистните дървета – ела, хвойна и други – съдържат и много етерични масла с антисептично действие, които се изпаряват и правят атмосферата в дома почти стерилна“, допълни Асанов.

Лекарят отбеляза, че миртата е добра и за дезинфекция на помещения - тя е в състояние да неутрализира, наред с други неща, бацила на Кох, който причинява туберкулоза, както и да намали активността на вирусите, пише БГНЕС.

Полезни според него са и лавандулата, която е известна като естествено успокоително средство, и лука с чесън, който може да се отглежда на перваза на прозореца.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама