Варна предаде Пловдивския панаир на Гергов

15:42, 10 дек 21 / Политика 25 3335 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Общинският съвет във Варна реши да прехвърли акциите на „Международен панаир Пловдив“ на бизнесмена Георги Гергов и компанията „Пълдин туринвест“.

Това стана по предложение на кмета на града Иван Портних от ГЕРБ и с 28 поименни гласа „за“, осигурени от мнозинството на ГЕРБ - СДС, БЗНС- Александър Стамболийски, ВМРО, ДПС и независимите Светлан Златев и Апостол Апостолов.

15 от общинските съветници гласуваха „против“ - това бяха представителите на „Демократична България“, БСП, „Възраждане“ и Николай Евтимов от ВМРО. А общо петима от „Воля“ и СДС се въздържаха, съобщи „Сега“.

Панаир около собствеността на Пловдивския панаир

Община Варна притежава 29% от капитала на Международен панаир Пловдив“ АД. Останалите акционери в компанията са държавата чрез Министерството на икономиката и „Пълдин туринвест“ АД - дружество с 25% участие на община Пловдив, а останалите са на бизнесмена Георги Гергов. 

През втория мандат на ГЕРБ бе задействана сложна комбинация, при която Варна да получи безвъзмездно част от държавния дял в Пловдивския панаир, за да го замени срещу Дупката  - празен терен в идеалния център на морската столица, придобит в средата на 90-те години от Гергов. Идеята бе градът да облагороди терена, след като го придобие, а Пловдив да вземе другата част от държавните акции.

След серия гръмки скандали намеренията пропаднаха и централното ръководство на ГЕРБ нареди Варна да върне подарения дял от панаираПрез май 2017 г. съветът гласува такова решение. Пловдив пък се бе отказал сам по-рано. Изненадващо се оказа обаче, че подарените от държавата акции от панаира все още са притежание на община Варна.  

Правят пълна проверка на приватизацията на Пловдивския панаир

Във вторник кметът на Пловдив Здравко Димитров обяви, че Варна е поискала от Пловдив 16 млн. лв. за акциите си в Панаира. Вчера служебният премиер Стефан Янев заяви, че „това не бива да се случи“. А служебният министър на икономиката Даниела Везиева поиска от кмета на Варна Иван Портних да изпълни решението на ОбС от 2017 г. и да върне на държавата акциите на панаира. Въпреки това местният парламент реши вместо да върне акциите на държавата, да ги прехвърли на свързания с БСП бизнесмен.

След като Варна апортира своите дялове, Гергов ще увеличи влиянието си в Панаира от 50.3% на 79.3%.

Днес ГЕРБ паднаха толкова ниско, че подариха Пловдивски панаир на олигарх от БСП. Има запис на заседанието в сайта на Общински съвет, където можете сами да се уверите как и кмет и общинските съветници от ГЕРБ се хвърлиха с настървение да защитават частния интерес на Гергов и никакви аргументи на опозицията не бяха изслушани сериозно. Трагедията на всички тези общински съветници, които гласуваха днес за подаряването на Пловдивския панаир е, че те нямат свободна воля и повече няма да бъдат общински съветници. Надявам се прокуратурата да държи лично отговорен кмета на Варна за неизпълнение 4 години и половина на решение на Общински съвет“, написа бившият общински съвет във Варна Стела Николова, която сега е депутат от ДБ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Анонимен 17:59, 10 дек 21

Нека да не бърза да се радва защото ще има проверка

2 Анонимен 18:41, 19 дек 21

Да сделките на Варненската община са много съмнителни преди седмици беше сделката с 60 автобуса

3 Гхкгфгхх 18:45, 19 дек 21

Да Варна преди години изкупи втората ръка автобуси на Германия и ги представи пред варненци като нови а то в тези автобуси да те е страх да влезеш
Общината не можа всичките пъти като купуваше автобуси всеки път да са нови

4 Дъръкиии 18:46, 19 дек 21

Да Портних трябва да внимаваме с неговите действия
Трябва да го сменяме Портних на наближаващите избори

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама