Кучетата знаят поне 215 думи и фрази

08:00, 10 дек 21 / Любопитно 25 1562 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Разбира ли ме моят домашен любимец - това е въпрос, който интересува собствениците на кучета още откакто животните са били опитомени. Според ново проучване кучетата са способни да разбират повече, отколкото мнозина могат да си представят.

Канадски изследователи, които изучавали 165 кучета и техните стопани, установили, че животните напълно разбират между 15 и 215 думи и фрази. Средно домашните любимци в проучването могат да разберат 89 думи – толкова думи разбира и средностатистическото 18-месечно бебе.

Изследователите Катрин Рийв и Софи Жак от катедрата по психология и невронауки в университета Далхаузи свързват способността на животните да се учат от близките им взаимоотношения с хората.

„Поради тяхната еволюционна история и тясна връзка с хората, домашните кучета са се научили да реагират на човешките вербални и невербални сигнали на ниво, несравнимо с други видове“, казаха те.

Проучването стига до заключението, че кучетата са особено силни в реагирането на команди, а по-малко разбират думи, свързани с предмети. Почти всички кучета в изследването са реагирали на собственото си име и основни команди като: „ела”, „долу”, „остани”, „чакай”, „не”, „добре” и „напусни”.

Повечето от кучетата ще размахат опашки, когато чуят фрази, свързани с лакомство, като „добро момиче“ или „добро момче“.

И въпреки че някои собственици на кучета може да не са съгласни, изследователите признават, че животните може просто да са се научили да реагират правилно на думите и командите, които чуват, но не е задължително да разбират напълно значението им, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама