Запечатаха офисите на „Труд“, редакцията обяви гражданско неподчинение

14:40, 06 дек 21 25 1955 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министерството на културата (МК) започна процедура по запечатване на офисите в сградата, в която се помещава редакцията на вестник „Труд“. Причината - неплащане на наем. От ведомството искат помещенията да бъдат освободени, за да се ползват по предназначението им за Националния институт за недвижимо културно наследство, както и за архива.

Минеков си иска сградата от „Труд“ заради неплатен наем

Тази сутрин пред офиса бяха изпратени полицаи, което доведе до силно напрежение. Главният редактор Петьо Блъсков обяви във Facebook, че редакцията обявява „гражданско неподчинение заради политическите репресии над вестника“. „Да дойде полицията да ни изнесе, да видят всички, които се борят за свободата на словото, как администрацията на България, заедно с полицията, тероризира един вестник“, написа той. Не е ясно и дали журналистите ще успеят да издадат утрешния вестник.

Казусът беше споменат и от Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на днешните консултации с президента Румен Радев. „Една медия, която е критична към служебното правителство и президентската институция, е осъмнала с барикадиран вход и журналистите не могат да заемат работните си места“, каза тя, цитирана от „Медияпул“. А президентът от своя страна посочи, че е запознат с казуса на „Труд“. „Много пъти съм казвал, че не се бъркам в работата на изпълнителната власт и никое правителство, служебно или редовно, не ми е подчинено. Доколкото знам, става дума за неплащане от дълго време на данъци. Но вместо да ме призовавате да решавам случая, вие можете да помогнете финансово на тази медия, имате достатъчно ресурси“, заяви Радев.

ГЕРБ искат казусът да влезе в Народното събрание

Парламентарната група на ГЕРБ – СДС предлага казусът около нахлуването на полиция в редакцията на в-к „Труд“ да бъде разгледан на извънредно заседание на Народното събрание. За целта в деловодството на парламента беше внесено искане до председателя на парламента да свика народните представители на 7 декември. Предложението е подписано от 59 народни представители от ГЕРБ – СДС. По време на извънредното заседание народните представители предлагат да бъдe изслушан министърът на културата Велислав Минеков и да бъдат разгледани всички действия на изпълнителната власт, засягащи дейността на една от най-старите частни медии, съобщиха от партията. 

Минеков за вестник „Труд“: Кокошки, пуйки, магаре и овца

Още през август служебният министър проф. Велислав Минеков изпрати писмо до редакцията, с което уведоми, че офисите трябва да бъдат освободени заради дължими наеми. Доброволната покана за напускане обаче не беше изпълнена и казусът стигна до съда, който на 12 ноември е издал заповед за изземване на помещенията. От „Труд" твърдят, че са изплатили всички наеми и че имат документи за това и на свой ред са завели дело срещу Министерството на културата.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:24, 09 дек 21

Като не са плащали вън

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама