Банкси дарява 13 млн. долара за преобразяването на затвор

18:35, 06 дек 21 / Любопитно 25 1568 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Британският уличен художник Банкси възнамерява да дари 10 млн. паунда (13,2 млн. долара по текущия обменен курс) за превръщането на бившия затвор в Рединг (Бъркшир) в център за съвременно изкуство

Приходите ще бъдат от продажбата на шаблона, който Банкси е използвал за създаването на графити върху стената на затвора, на която британският поет и драматург Оскар Уайлд (1854-1900 г.) е посветил стихотворение.

„Унищожената“ картина на Банкси бе продадена за рекордна сума

Четенето не ме интересуваше особено, докато не минах покрай затвора с автобус. Не се случва често да видиш 500-метрова стена точно в центъра на града, която да чака да бъде нарисувана. За това буквално се покатерих върху друг пътник, за да я разгледам отблизо“, разказа Банкси, цитиран от „The Sunday Times“.

„Преди да разбера какво гледам, си обещах, че ще нарисувам нещо на стената. Затова сега съм голям фен на това място. Оскар Уайлд е небесният покровител на всички, които противопоставят две противоположни неща, за да получат нещо вълшебно. Идеята да превърна мястото, което го е унищожило, в светилище на изкуството е толкова добра, че съм длъжен да я осъществя“, казва художникът.

Банкси – най-скъпо платеният жив художник

Шаблонът, който в момента е изложен в художествена галерия в родния град на Банкси - Бристол, ще бъде продаден на заинтересован колекционер за до 15 млн. паунда (близо 20 млн. долара), без да се пуска на търг. Както се посочва в публикацията, шаблоните, използвани от художника на графити, са изключителна рядкост и е известно, че има само една продажба на един от тях, което обяснява изключително високата прогнозна стойност на предмета.

Максималната сума, която някога е била плащана за произведение на Банкси, е 18,6 млн. паунда (25,4 млн. долара). Толкова платиха през октомври за „Любов в контейнера за боклук“, която придоби световна известност, след като по време на търг беше почти унищожена от шредер, който самият автор тайно беше инсталирал директно в рамката на картината, пише БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама