„Политкаст“ еп. 21: (Не)скритите послания от новия парламент

08:30, 05 дек 21 / Политкаст 25 878 Шрифт:
Симеон  Иванов

Първите изявления в Народното събрание бяха далеч по-интересни от тези в предходните парламенти – чухме важни послания, така че да минем през тях накратко. Впечатление в обръщението на президента Румен Радев направи призивът му депутатите да демонтират прокурорския чадър, защото в противен случай миналото ще търси своя реванш.

Логично погледите бяха вперени в Кирил Петков, който в изказването си наблегна на конкретни регионални проблеми и недъзите на политическата класа. В речта му определено имаше заряд и емоция, бе грабваща, но и в същото време, да бъдем честни, имаше си и стабилна доза популизъм.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък откровено ни изуми, в позитивния смисъл, защото от устата й не излизаха „змии и гущери“. Речта ѝ бе далеч по-умерена от това, с което сме свикнали. Атанасова се обяви за конструктивизъм в парламента и предложи експертизата на партията в изготвянето на бюджетната рамка за догодина. Тя направи и едно много важно определение - заяви, че ГЕРБ ще е твърда опозиция на задаващата се ляво-либерална коалиция. Ако трябва да разчитаме това като заявка за дясно-консервативен профил на ГЕРБ, то много жалко, че всички дясно-консервативни хора у нас ще бъдат представлявани именно от тази партия.

ДПС обаче ни изуми в негативния смисъл. Мустафа Карадайъ фокусира речта си върху съмнения в честността на изборния процес, говори за репресии и критикува протичането на изборите. Точно ДПС говорят за нечестни избори на фона на разкрития за абсолютни фалшификации и машинации с подвижните урни в Разградско и други райони с характерен за Движението електорат. А ¼ от гласовете им, цели 80 хил., идват от Турция и то след извънредна агитация на турските медии и власти.

Корнелия Нинова ни пък представи по-скоро нормативна реч с клишета, без излишна емоция, с тънки критики и призиви за разум и действия. Икономистът от „Има такъв народ“ Любомир Каримански изнесе една зряла политическа реч, без истерия и закани, която вероятно целеше да символизира промяната в поведението на партията.

Христо Иванов също не вложи излишен емоционален заряд в речта си, говори по сектори и приоритети, но интересното бе, че заяви, че няма да е министър и остави топката в ръцете на новите в политиката. За достоен финал излезе Костадин Костадинов от „Възраждане“, който никак не изневери на лайтмотивите си и акцентира върху принципите на „Възраждане“, национал-популизма, борбата с т. нар. здравен фашизъм и историческата фалшификация.

Всъщност изводът от речите в първия ден е малко тъжен и той е, че ако не си популист – си скучен. После се чудим защо постоянно говорим за популизъм в политиката. Направи впечатление впрочем, че и президентът Радев, и Корнелия Нинова говориха за лобизма, като за нещо лошо, при положение, че лобизмът сам по себе си е съвсем естествен и нужен процес в една демократична държава. На България проблемът по-скоро е, че няма закон, който да легализира и регулира лобизма, но за това друг път.

Целия коментар можете да чуете от връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама