Караганева: Решенията ми са правомерни, все още съм шеф на ДКК

16:29, 01 дек 21 25 2006 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Уволнената от съвета на директорите на „Държавна Консолидационна Компания“ (ДКК) Ваня Караганева твърди, че заседанието, на което е взето решението за освобождаването ѝ, е проведено в нарушение на Търговския закон. Затова то не е преминало като процедура в Агенцията по вписванията. По думите ѝ били дадени указания на вносителите да представят доказателства за редовно свикване на заседанието.

Караганева отбелязва, че на него са присъствали трима от петима членове на Съвета на директорите. Не е била изготвена и връчена покана до всички, с която да бъдат уведомени за деня, часа, мястото и дневния ред за провеждане на заседанието. Това се казва в позиция, изпратена до медиите, на Ваня Караганева, след като в понеделник стана ясно, че тя е освободена от длъжността изпълнителен директор на ДКК заради редица нарушения.

Вторият шеф на ДКК уволнен заради куп нарушения

В нея тя посочва, че всичките ѝ действия са били правомерно взети и с причина. Категорична е и че не е работила на друго място в момента на назначаването ѝ като директор на ДКК

По отношение на твърдението, че е взела еднолично решение за прекратяване на пълномощията на процесуалния представител на ДКК и назначаване на друг, тя отбеляза, че в продължение на години юридически услуги на ДКК са предоставяни от търговското дружество „КейсПро“ ООД, вместо от адвокатско дружество. „Това е в нарушение на Закона за адвокатурата. На практика това възлагане е извършено въз основа на нищожно рамково споразумение. Извън това, във въпросното рамково споразумение е предвидено, че процесуално представителство се предоставя въз основа на отделни договори. Такива отделни договори по редица множество дела са сключени само с един адвокат – Александър Андонов Бояджиев, свързан с търговското дружество „КейсПро“ ООД. Огромни суми са платени и по тези отделни договори. От пет търговски дела две са изгубени и три са на първа инстанция. Всичко това създава у мен, в качеството ми на изпълнителен директор, основателно съмнение в добросъвестността на контрагентите по тези договори и предвид доверителните отношения между клиент и адвокат съм оттеглила пълномощията му“, изтъква в своя защита. 

Шефът на ДКК уволнен заради ползването на служебна кола за лични нужди

„Предприела съм действия да упълномощя друг процесуален представител да извърши мониторинг на делата относно начина на тяхното водене. Съобразно наличната счетоводна документация и договорите свързани с нея установихме, че само за последните три години на адвокат Андонов и представляваното от него дружество „КейсПро“ ООД са начислени и изплатени над 1 милион лева, пише Караганева.

Отбелязва също така, че е погасявала всички задължения на дружеството към държавата, а споразумението с „Дунарит“ все още не е подписано. „На финален етап е споразумение, което предстои да се подпише между ДКК и „Дунарит“ АД, което следва да разреши окончателно спора между страните.“

Тя отговаря и на обвиненията, че еднолично е взела решение за смяна на обслужващата банка на ДКК. Обслужващата банка беше в техническа невъзможност да обезпечи системата за двоен подпис и начина на представителство предвиден в Търговския регистър, което наложи миграция към друга банка. Прехвърлените средства са в рамките на размер необходим за покриване на оперативни разходи на дружеството и в рамките на размера, гарантиран от Закона за гарантиране влоговете в банките. Основните средства на дружеството са в „Българска Банка за Развитие“ ЕАД. По никакъв начин не съм поставила в риск финансовото състояние на дружеството“.

А по отношение на твърдението, че е отказала да изплати в срок дължими от ДКК суми към държавата (НАП, НОИ) и доставчици, с които Дружеството има подписанидоговори (ЧЕЗ и др.), Ваня Караганева отбеляза, че всички текущи задължения на ДКК е погасявала своевременно и регулярно.

Подчертава и, че временните членове на Съвета на директорите на ВМЗ са назначени след като са ѝ делегирани права, на основание решение на СД на ДКК. Което обстоятелство е било отразено в Търговския регистър.

А за ВМЗ-Сопот вторият директор на ДКК отбелязва, че правомерно е одобрила решение, взето от Съвета на директорите на комплекса за предоставяне на такива права. „Изискала съм становище от дъщерното ни дружество „Кинтекс“ ЕАД, с което те не възразяват да се предоставят изключителни права“.

„От встъпването ми в длъжност като изпълнителен директор на „Държавна Консолидационна Компания“ ЕАД на 29.10.2021г. досега, във всичките си действия се ръководя изцяло и единствено от интереса на държавата и добросъвестно изпълнявам задълженията си. Стремежът ми е да преустановя неправомерно разходване на средствата на дружеството и отказвам да се солидаризирам с порочните практики на предишното ръководство, което вероятно е и причината да бъда атакувана“, пише още Караганева в позицията си. 

КПКОМПИ започва проверка

Междувременно от антикорупционната комисия обявиха, че започват проверка по случая с уволнението ѝ. Сочат се противозаконни действия, които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата, припомнят от комисията, ръководена от Сотир Цацаров.

Проверката е свързана и с други действия на висши длъжностни лица от обхвата на ЗПКОНПИ. Първоначално ще се пристъпи към изискване на всички относими документи от Съвета на директорите и от Министерство на икономиката, след което ще бъдат снети обяснения от ръководни длъжностни лица. След завършване на проверката, Комисията ще прецени изпращането на материалите на прокуратурата при наличие на корупционни престъпления.

Съветът на директорите сезира Европейската прокуратура 

Изпълнителният директор и член на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания Рая Каназирева заяви пред БНР, че ще сезира Европейската прокуратура за решенията, взети еднолично от Ваня Караганева в качеството ѝ на изпълнителен директор. Това съобщи самата Каназирева, след като от компанията дадоха възможност на журналисти да видят документите, подписани от Караганева.

Тази папка е в президентството, при премиера, в ДАНС и в прокуратурата. Не знам вече кой да информирам, честно казано. Видях, че може да се информира и да се пусне до Лаура Кьовеши. Смятам тази папка да отиде и до Европейската прокуратура, казва Каназирева, която според решението от заседанието на Съвета на директорите вече представлява компанията еднолично.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама