Пиенето на кафе предпазва от деменция?

07:30, 01 дек 21 / Любопитно 25 1654 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Повече от 55 милиона души по света живеят с деменция. Най-често срещаният тип е болестта на Алцхаймер, която представлява 50-75% от случаите. При застаряващото население се очаква случаите на Алцхаймер в световен мащаб да се увеличат. Заболяването е хронично невродегенеративно и причинява сложни мозъчни промени, които могат да доведат до загуба на паметта и спад в когнитивните функции.

Ново проучване в Австралия разкрива доказателства, че има връзка между количеството кафе, което хората пият, и скоростта на когнитивен спад. Изследването бе публикувано в сп. „Frontiers in Aging Neuroscience“.

Как да съхраняваме правилно кафето?

Д-р Саманта Гардънър, водещ автор в изследването, казва, че ако допълнителни изследвания потвърдят тази връзка, „приемът на кафе може един ден да бъде препоръчан като фактор за начина на живот, насочен към превенцията на Алцхаймер“.

Изследователският екип е базиран в университета Edith Cowan в Пърт, Западна Австралия. Учените са използвали данни от 227 възрастни на 60 или повече години. На 18-месечни интервали и са извършвани оценки в шест когнитивни области: памет за епизодично припомняне, памет за разпознаване, изпълнителна функция, език, внимание и скорост на обработка на данни.

Кога е най-добре да се пие кафе?

Анализът на данните от хората показва, че обичайното пиене на кафе е положително свързано с когнитивните области на изпълнителната функция, вниманието и паметта. Пиенето на по-големи количества кафе е свързано с по-бавен когнитивен спад в тези области в хода на проучването, пише БГНЕС.

Резултатите сочат, че увеличаването на приема на кафе от 1 до 2 чаши на ден може потенциално да намали когнитивния спад с до 8% след 18 месеца. Изследователите обаче отбелязват, че са изследвани едва 227 души и за да има по-сериозни заключения, трябва да бъдат направени по-задълбочени проучвания.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама