„Политкаст“ еп. 20: За националните кризи и техните решения

13:00, 30 ное 21 / Политкаст 25 1008 Шрифт:
Симеон  Иванов

Не сме единствени в кризите и в крайностите си. Поради някои контекстуални и исторически особености, черти на народопсихологията ни и на източния манталитет, които носим със себе си, ние изживяваме кризите си по особен начин. Ето например здравната криза, макар и част от глобалната пандемия, у нас придобива уродливи измерения.

Литературата на обществено-политическа тематика обстойно е изследвала причините и възможните изходи от кризисни времена, а книгата „Катаклизъм: Преломни моменти за държавите в криза“ е една от най-полезните в това отношение. Книгата е написанa от Джарет Даймънд, който из между много други призвания е историк и географ, както и световнопризнат интелектуалец. Той е автор на няколко революционни и награждавани книги в различни сфери, като тепърва предстои да ви запознаем с други негови произведения в рубриката.

Идейният генезис на книгата е следният - авторът смята, че факторите и рецептите за излизане от лични, персонални кризи могат в променлива величина да бъдат приложени и към националните кризи. Произлизайки от това, след сравнително мудното начало, книгата разглежда в историческа перспектива някои от най-тежките национални кризи и катастрофи, анализира техните причини и повратни точки и представя комплексния набор от приложените решения и стратегии като ги сравнява с рамките за излизане от лични кризи. Държавите засегнати в книгата са Финландия, Япония, Чили, Индонезия, Австралия и, разбира се, следвоенна Германия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама