Страхил Делийски в „Политкаст“: В преговорите има корпоративен подход

12:30, 29 ное 21 / Политкаст 25 1721 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Делът на гласувалите няма да е толкова нисък, ако имаме предвид реалния брой на гласоподаватели в България, а не това, което е в списъците на ЦИК. Въпреки това тенденцията за спад в активността е явна, а една от причините е неспособността на партиите да разговарят с различни социални групи и публики, извън фенските им кръгове. Не е работа на нас избирателите да се напъваме да искаме да гласуваме, работа на нашите представители е да ни накарат да повярваме, че има смисъл да гласуваме. Обществото ни не е политизирано, тъй като нямаме сблъсък на различни представи за смисъла на нашето съществуване и пътя на нашето общество.

Паралелите между победата на ПП и идването на власт на НДСВ са състоятелни на равнището на маркетинговия продукт. И тогава и сега имаме много добре конструиран центристки продукт. Връщаме се в дискурса и политическите оферти от 2001 г., нещо, което още Слави Трифонов ни подкани с неговата програма от лятото.

Виждам нескрит възторг в определени хора от корпоративно подобния подход, по който се водят преговорите за коалиционно споразумение. Става въпрос за една комбинация от свръхмодерни корпоративни комуникационни форми и умения, които Асен Василев и Кирил Петков успяват да приложат, за да зададен един своеобразен нов формат на кръгла маса в България.

Всичко това трябва да покаже колко те са различни от Борисов. Тук имаме всичко на масата, виждаме и диалог. По отношение на естетическите характеристики на политическия процес това е важно, ще даде отражение и ще свърши донякъде работа, но не е много трудно да изглеждаш по-добре от Бойко Борисов. Големият проблем ще дойде когато ще трябва да се управлява. Смятам, че нагласата е този път да бъде съставено мнозинство, самият проект ПП изглежда като направен именно, за да изпълни целта да се сформира правителство.

ИТН не е политическа организация и няма как да стане за толкова кратък период. Поведението на ИТН не е функция на следването на определена политическа логика и ценности, а на разбирането на няколко човека за това каква полза могат те да извлекат от това. ИТН могат както да саботират така и да кооперират – въпрос на калкулация е, тук става въпрос за едно бизнес отношение към политическия процес. Трифонов и хората около него чакат оферти, въпросът е коя оферта ще бъде най-убедителна, аз не бих търсил политическа логика зад поведението на ИТН.

Не виждам какво могат да поставят БСП на масата. Изследванията показват, че една голяма част от негласуващите искат неща, които една левица би трябвало да постави на институционалния терен. Вместо това червените линии на БСП са далеч от дневния ред на мнозинството хора, затова такива са и резултатите. По един парадоксален начин БСП е на дъното, може да участва във властта, но не и да защити голям обществен социален интерес през властта.

При ДБ е по-различно, тъй като ценностно те са доста по-близко до ПП и няма какво толкова да изискват. Това е шанс за ДБ през участие на знакови лица във властта да затвърдят позициите си в обществото, но за целта трябва да поемат отговорност и ангажимент в изпълнителната власт.

Не би трябвало да очакваме от ГЕРБ различен подход. Кампанията на ГЕРБ бе най-негативно и арогантно проведената кампания от опозицията. Големият проблем на ГЕРБ е, че Борисов и няколко човека около него просто не осъзнават, че повече няма да управляват. Времената и хората са други, в политическия процес влизат поколения, за които Бойко Борисов изглежда тотално анахроничен и неадекватен. Културата, икономиката и всичко около нас се променя, само Борисов и ГЕРБ стоят на едно място. Ако те разберат, че следващите няколко години няма да са във властта, тогава можем да очакваме промяна в поведението им, но аз не забелязвам подобна тенденция.

В контекста на абсолютна политическа изолация от страна на всички, като изключим някои тактически, не стратегически, сигнали от страна на ДПС, ГЕРБ направиха кампания изцяло насочена към втърдяване на ядрото и спиране на процесите на ерозиите. Тази кампания не просто не помогна за излизане от тази изолация, а я задълбочи. Всичко това според мен се случва именно от неразбирането, че една истинска партия в една демократична система може и не е лошо да остава в опозиция известно време.

Цялото участие можете да чуете от връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама