Какви са здравословните ползи от гроздето

07:30, 29 ное 21 / Любопитно 25 1989 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Здравето на червата е по-важно, отколкото си мислим. Те подпомагат борбата с различни заболявания, взаимодействат с мозъка, поддържат общото състояние на организма на необходимото ниво, включително работата на стомаха.

Според публикация в портала „Eat This, Not That“, здравето на червата може да се подобри чрез достатъчно сън, редовни упражнения, минимизиране на нивата на стрес и здравословно хранене. Специалистите непрекъснато изследват различни храни, които биха могли да окажат положителен ефект върху червата. Според ново проучване на учени от Калифорнийския университет, гроздето може да подобри чревната микрофлора.

Какви ползи крие гроздето?

Гроздето е полезно за здравето. То помага в борбата с безсънието, стимулира работата на дебелото черво и дори облекчава симптомите при химиотерапия. Гроздето може да има също положителен ефект върху чревния микробиом и да понижи нивото на холестерола и на жлъчните киселини, се казва в проучване, публикувано в списание „Nutrients“. Гроздето е с високо съдържание на фибри и антиоксиданти, включително катехини. Те помагат за лечение на възпаления, повишават нивата на пробиотиците и възстановяват баланса на чревната микрофлора.

Изследователи от Калифорнийския университет са провели проучване, в което доброволци консумирали ежедневно в продължение на четири седмици 46 грама гроздов прах, еквивалентен на две порции трапезно грозде. След оценка на микробиома четири седмици по-късно, учените открили значително увеличение на микробното разнообразие. Освен това е регистрирано намаление на лошия холестерол с 5,9%.

По данни на Калифорнийския университет, нормалното функциониране на червата е тясно свързано с цялостното здраве на тялото. Промяната на чревния микробиом допринася за развитието на метаболитни заболявания като диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. В материала се уточнява, че чревната дисбиоза може да доведе до стомашен дискомфорт и оплаквания като синдром на раздразнените черва и затлъстяване.

Скорошно проучване доказа, че консумацията на грозде или гроздов прах има благоприятен ефект върху чревната микробиома и общото здравословно състояние. Гроздето увеличава значително разнообразието от чревни бактерии, като по този начин помага на имунната система да функционира правилно, което намалява риска от развитие на каквито и да е заболявания, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама