Новите партии ще търсят надграждане в отношенията със Северна Македония

23:42, 27 ное 21 / Политика 25 1405 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бъдещата четворна коалиция ще запази „единната българска позиция“ към Северна Македония, като обещанието е, че ще се търси „надграждане в конструктивен дух“. Това бе решено след близо седем часа разговори между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ за външната политика на страната.  

По време на преговорите „Продължаваме промяната“ успя да избегне записването на формулировката, че България ще поддържа „досегашната си позиция“ към Скопие. В същото време БСП, която настоява за запазването на позицията, получи гаранции, че ако има промени, те няма да се случат бързо.

Преговорите: Бюджет 2022 да бъде приет до края на януари

Правителството в Скопие се надяваше, че новото българско правителство бързо може да ревизизира позицията под натиска на партньорите от ЕС и САЩ, но по всичко изглежда, че това няма да се случи. „Искаме да покажем промяна не на думите, а на активността. Искаме реално да постигаме резултати (със Северна Македония), да се види, че работата е започнала“, каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той акцентира върху активизирането на бизнес връзките и развитието на инфраструктурата между двете страни. 

Бъдещето правителство ще работи за създаване на директна самолетна връзка София-Скопие, строителството на връзките по коридор номер 8 и засилване на икономическия диалог. „Искаме срещите да станат на конвейер, да са редовни“, отбеляза Кирил Петков.

Спряганият за фаворит за външен министър Даниел Лорер (ПП) коментира, че формацията смята за подходяща първа стъпка в отношенията със Скопие задвижването на всички съвместни комисии – не само историческата, но още транспортната и икономическата.

Партии се обединиха около идеята за „позеленяване на армията“

ПП иска Скопие да започне с премахването на табели и надписи, съдържанието в учебниците, които насаждат език на омразата, както и да съдейства за активни срещи на общите комисии. „Продължаваме промяната“ си представя, че процесът по стопляне на отношенията може да приключи с междуправителствена конференция на двете държави. „Много ни е важно да вкараме реалните бизнеси в икономическата комисия на база реални взаимоотношения. Да не останем само на ниво правителство“, посочи Петков.

По предложение на БСП бе прието, че България очаква от властите на РСМ да гарантират равните права и възможности, както и защитата от трайна дискриминация на гражданите в Република Северна Македония, които се самоопределят като българи. 

Предложението на Даниел Лорер, което се прие, бе за обмен на архиви от комунистическия период с цел да реабилитираме пострадалите и в двете страни. Кирил Петков настояваше най-много да се демонстрира активност в контактите. „Трябва да има календар за месечни срещи. Трябва да е ясно, че сме тръгнали да вършим сериозна работа“, изтъкна той.

По предложение на ИТН се прие, че България ще активизира „публичната си дипломация като инструмент“ по отношение на Северна Македония“. Кристиан Вигенин (БСП) изрично посочи, че не бива от преговорния панел да излиза, че България прави крачка за ревизиране на своята позиция. „Това може да го решат само новото правителство и парламентът“, каза той. „Ние не сменяме позицията“, отговори му Кирил Петков. В своето споразумение четирите партии ще напомнят, че България иска Северна Македония да стане член на ЕС.

Няма отстъпки за Русия и Китай

Другият въпрос, който отне повече време на преговарящите, бе темата за отношенията с Русия. БСП особено настоятелно искаше в коалиционното споразумение да се впише, че България ще работи за намаляване на напрежението НАТО-Русия и отмяна на санкциите на ЕС. Кристиан Вигенин все пак призна, докато правеше тези предложение, че останалите преговарящи партии вероятно ще са против.

Остри реакции обаче нямаше, а предложението на БСП бе учтиво отклонено. В крайна сметка в споразумението бе записано, че отношенията трябва да са принципни и основани на международното право, като бъдат развивани в рамките на общата европейска политика.

Темата за Китай отне занчително по-малко време и бе записано, че България ще развива взаимноизгодно сътрудничество в синхрон с политиката на ЕС.

В заключение Кирил Петков каза: „Повярвайте ми - след 4 години България, няма да е същата. Имаме толкова основополагащи проблеми, че докато стигнем до основните си различия (между партиите), България няма да е същата“, пише „Медиапул“

Това бе последната публична среща от коалиционните разговори. Очаква се идната седмица да бъде подписано и коалиционното споразумение между партиите за съставяне на правителство. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама