20% от всички тестени изделия съдържат глутен, който ако се консумира в големи количества и ежедневно, може да доведе до синдром на раздразненото черво, автоимунни заболявания и кожни проблеми, казва диетологът Анастасия Гаврикова.
Разнообразието от хранителни вещества е основното правило при съставянето на здравословен хранителен режим.
„Ако сте почитатели на пастата и ядете макаронени изделия всеки ден, няма да получите хранителните вещества, които се съдържат в други зърнени култури: в елдата, в кафявия ориз, в киноата. Така че ако обичате тестени изделия, убедете се, че нямате стомашно-чревни проблеми, автоимунни заболявания. Важно е да следите как изглежда кожата ви и дали сте с наднормено тегло”, съветва тя, цитирана от БГНЕС.
Тя добави, че можете да изберете безглутенова паста: това са оризови спагети, паста от нахут и царевична паста. „Уверете се, че на опаковката пише „без ГМО"“, предупреди Гаврикова.
***
Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!
Добави коментар