НАСА изстреля космически апарат, който да отклони астероид от Земята

19:15, 24 ное 21 / Любопитно 25 1697 Шрифт:
Василена Йорданова

НАСА изстреля космическия апарат ДАРТ от Калифорния, с който ще направи опит да отклони астероид като експериментална защитна мисия срещу потенциално бедствие за Земята, предадоха световните информационни агенции.

Космическият апарат ДАРТ (DART - Double Asteroid Redirection Test - Тест за пренасочване на двоен астероид) беше изстрелян от базата „Ванденберг“ с ракета „Фалкон 9“. Апаратът с размер на малък автомобил беше освободен минути след това, за да започне 10-месечното си пътуване към далечния Космос и да достигне на около 11 милиона километра от Земята.

Малко по-късно долната степен на ракетата се спусна върху платформа в Тихия океан, каквато вече е практиката за намаляване на разходите по изстрелването на компанията „Спейс Екс“.

ДАРТ ще пътува под насоките на ръководители на полета от НАСА до последните часове, когато контролът ще премине към автономната система за навигация на апарата.

Веднъж стигнал до целта си, ДАРТ ще изпробва възможността да бъде променена траекторията на астероид с кинетична сила. Ударен елемент от апарата ще се насочи с голяма скорост към избрания обект, за да го отклони от курса достатъчно и той повече да не представлява „опасност“ за планетата ни.

Камери върху ударния елемент и върху миниатюрен апарат, който ще бъде пуснат от ДАРТ около 10 дни преди това, ще запишат сблъсъка и ще изпратят образи до Земята.

Астероид с размерите на три футболни игрища лети към Земята

Астероидът, към който пътува ДАРТ, не е действителна заплаха за Земята и е малък в сравнение с предизвикалия катаклизъм Чиксулуб преди около 66 милиона години. Според специалистите малките астероиди се срещат много по-често и са по-опасни на теория.

Целта на ДАРТ е астероид колкото футболно игрище, който обикаля около скалист обект, пет пъти по-голям от него. Бинарната астероидна система е наречена „Дидимос“ (Дидим) на гръцката дума за близнак, пише bTV. 

Очакванията са орбитата на Диморфос да бъде съкратена с 10 минути, но екипът ще приеме за успех и 73 секунди. При такова разстояние това ще е достатъчно за безопасно отклоняване на астероид. Космическият апарат ДАРТ ще пристигне до системата Дидимос-Диморфос в края на септември 2022 г. Цената на мисията е 330 милиона долара.

Не се наблюдават рискове в близките 100 години Земята да се сблъска с астероиди, известни на учените, твърди зам.-ръководителят на НАСА Томас Зурбухен. „Бъдете спокойни, нито един от известните ни днес обекти не се явява заплаха в предстоящите 100 години или приблизително“, казва Зурбухен. Той отбелязва, че в момента на учените са известни около 40 процента от обектите с размери над 140 квадратни метра, а останалите 60 процента тепърва предстои да се открият.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама