След трагедията на „Струма“: Отнемат лиценза на фирмата превозвач

10:40, 24 ное 21 25 1835 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Министерството на транспорта в Скопие започва процедура за отнемане на разрешителното на транспортната фирма „Беса транс“ заради тежката катастрофа на АМ „Струма“ у нас, съобщи министърът на транспорта на Република Северна Македония Благой Бочварски, след извършените досега проверки. По думите му автобусът не е бил регистриран.

45 души загинаха след като пътнически автобус се запали на АМ „Струма“

„Според получените информации от Министерството на вътрешните работи за изгорялото превозно средство констатирахме, че то не е било обявено от страна на превозвача, съгласно член 11 алинея 5 от Закона за пътното движение, и заради това го няма в електронната база на Министерството на транспорта“, посочи той, цитиран от БНР.

Собственикът на фирмата обяви, че съдейства на разследващите, а компанията изказа съболезнования във Fаcebook на роднините на жертвите.

Автобусът на фирмата, според информация в медиите, е на 3 години. А македонските жители споделят, че „Беса транс“ е всеизвестна фирма, защото екскурзиите ѝ до Истанбул са евтини. Те се организирали няколко пъти в месеца с по две-три нощувки на цена от 75 евро, пише БНТ. 

Припомняме, че понеделник срещу вторник през нощта 45 души загинаха, сред които 12 деца, след като автобус, превозващ македонски и албански туристи, пътуващи от Истанбул към Скопие, катастрофира и изгоря на автомагистрала „Струма“. Днес е обявен ден на национален траур в България, а в Северна Македония той ще бъде тридневен.

Ден на национален траур

Медиите в Северна Македония съобщиха, че трима лекари от Института за съдебна медицина в Скопие ще се включат към екипа на българска територия. По думите на външния министър Буяр Османи тримата вече са пристигнали в София и очакват одобрение от нашите власти да се присъединят към работата. 

Състоянието на пострадалите е стабилно

Всички седем пострадали при инцидента на АМ „Струма“ са в стабилно състояние и няма опасност за живота им, информираха лекарите от „Пирогов“. Шест души са в Клиниката по изгаряния, а един - в Клиниката по травматологията.

Двама от пациентите ще бъдат оперирани днес. Един от тях е с дълбоко изгаряне на двете ръце. Дясното коляно на момиче трябва да бъде оперирано, предаде bTV.

 

Един от пациентите е в тежък психически шок. С тях работят психолози успоредно с всички останали специалисти, обясниха лекарите от „Пирогов“. Двама от пострадалите са успели да се видят с близките си.

Магистрала „Струма“ в посока София е отворена за движение

Магистрала „Струма“ в посока София е отворена за движение. Полицейски патрули охраняват мястото на тежката автобусна катастрофа. Късно снощи автобусът беше изтеглен и беше транспортиран в посока Перник, а участъкът от магистралата беше пуснат за движение.

Автомобилите се движат спокойно в посока Дупница - София, но в обратната посока движението все още остава затворено. Вероятно в рамките на днешния ден то ще бъде пуснато, но засега няма информация кога точно ще се случи това, пише bTV. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама