Асен Агов в „Политкаст“: Моделът на финансиране на обществените медии е напълно порочен

13:30, 22 ное 21 / Политкаст 25 2121 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Общото между политиката и журналистиката е, че са публични професии с адрес към обществото. Журналистиката е по-постоянна работа, политиката е временна работа. Журналистиката е професия, а политиката е служба на избирателите. Да говорим за професионални политици е груба езикова грешка. Това заяви Асен Агов в новия епизод на „Политкаст“.

Обществените медии имат място в злокачествената понякога информационна среда. Ако те спазват принципите на обективността, на дълбокия разбор на истината, отхвърлят лъжата, фалшивата новина и сензацията, то публичните медии имат много голяма роля в обществото.

Най-важното е да се подчертае, че публичните медии са на цялото общество – не на една партия, управляващи или опозиция. Първо, те трябва да отразяват всичко обективно. Затова е напълно порочен моделът да се финансира публичната медия през националния бюджет – обществените медии да бъдат част от публичните разходи. Трябва да има самостоятелно финансиране. Второ, надзорът не може да бъде във вече абсолютно износения Съвет за електронните медии (СЕМ).

Съдържанието трябва да бъде предмет на обществен надзор в рамките на здравия разум, а не на пристрастия.

Обществото ни е все по-фрагментирано, но с общ интерес – на спокойствие и благоденствие. Следователно всеки, независимо от своите възгледи и убеждения, трябва да дава някаква лепта, за да получава качествена стока. Има различни форми за събиране на подобни такси, а размерът им не е голям.

Съветът трябва да бъде многочислен и трябва да бъде „парламент“ за надзор и контрол над съдържанието на медиите – не само на обществениците, а на всички медии, включително дигиталните и цялото разнообразие, което върлува във виртуалната среда.

Мястото ни в класациите за медийна свобода е заслужено, поради просташкия начин, по който някои собственици се отнасят към журналистиката, както и посегателствата на правителството поне досега – пари от европейските фондове за реклама на европейски програми срещу отразяване. Това е подход, който е характерен за авторитарни страни, така се държат Ердоган, Путин, Лукашенко, коментира Асен Агов. 

С него говорихме още за състоянието на дясното и защо покрай избори в десните партии у нас има скандали и саботьорство. „Десницата е съставена от индивиди, не от колективно стадо. Тези индивиди са със силно изразено мнение и възгледи, обикновено това са образовани, четящи и заможни хора, които следят световните процеси. За да ги обединиш трябва да имаш общ интерес, а днес като че ли няма обща цел“.

„Днешната криза е резултат от 20-годишен застой. Тази криза е резултат от отказа на поредица български правителства, като започнем от правителството на Сакскобургготски, да предприемат онези промени и реформи, които да сложат точка на политическия преход. Икономическият преход беше завършен още през 2001 г. с приватизацията.“

Асен Агов заяви, че България се нуждае от регионално самоуправление и разслоение на властта. Според него съдебна реформа без ефективно разслоение на властите ще роди същата съдебна система.

Според него лявата вълна в Европа е естествен процес заради кризата свързана с коронапандемията, но не и че е започнала по-рано. Нуждата от правителствената помощ и харчене на публични средства кара хората да предпочитат правителства с ляв уклон. 

От връзката можете да чуете още за новия проект на Асен Агов, за грешките от Прехода, които повтаряме и неговата представа за бъдещето на България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама