Проверки в три университета заради ремонти за близо 70 млн. лв.

18:10, 19 ное 21 25 1607 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Полицията извършва проверка по сигнал в Софийския университет, УНСС и Техническия университет в столицата.

Причина за проверката са отпуснати от държавния бюджет средства за ремонт на общежития. През 2020 г. и 2021 г. последното редовно правителство е дало веднъж 68 млн. лв., а след това и още 10 млн. лв. на държавните висши училища с база за настаняване на студенти с цел подобряване на битовата общодостъпна и социална среда.

От МВР обясняват, че с цел използване на осигурените бюджетни средства с писмо от МОН е препоръчано при подготовката и провеждането на обществените поръчки университетите да заложат възможност за авансово плащане на 100% от стойността на договорите към фирмите - изпълнители.

В хода на започналата проверка служители на Отдел „Икономическа полиция“ на ГДНП са изискали от университетите необходимите документи, свързани със сключени договори, гаранции, плащания и извършена дейност, както и с начина на проведените процедури.

От МВР подчертават, че през последните дни във ВУЗ-овете не е имало проверки, свързани с изборите.

Не е имало нахлуване в университетите, те не са защитена територия

Университетът - това не е защитена територия. Представете си ако там се извърши престъпление, първо на органите на МВР ще се съобщи и ще се търси помощ. Министерството няма проблем да влиза в учебните заведения, за да извършва проверки“, коментира по-късно вътрешният министър Бойко Рашков. 

Tой обясни, че е научил за започнала проверка от дебата между президента Румен Радев и неговия опонент на предстоящия вот Анастас Герджиков, който се оплакал от „нахлуване на униформени в Алма матер.

„Има указания да се включи клауза за 100% авансово плащане. Това нормално ли е? Ако за някого това е нормално, аз искам да кажа, че за МВР не е нормално. Ние ще изясним този случай независимо кога се насрочват избори на депутати, независимо кога ще се насрочат избори за президент, кой ще се кандидатира и от коя партия е той, каза Рашков по повод обвиненията, че проверката се прави, за да се очерни името на Герджиков.

Той допълни, че проверката е в много начален етап и въобще не е трябвало да се оповестява пред медиите, но заради казаното от Анастас Герджиков в ефира на националната телевизия, МВР е трябвало да даде подробности.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама