Как да си поискаме по-висока заплата от шефа?

13:00, 20 ное 21 25 1635 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ще започнем с нещо, което ще прозвучи малко шокиращо, но...не искайте повишение. Трябва да използвате малки психологически и риторични трикове, особено когато става въпрос за чувствителни въпроси като заплатата. Така че не питайте своя ръководител за „увеличение на заплатата“, а по-скоро за „корекция на заплатата“. От гледна точка на предприемача, това в началото звучи по-малко взискателно и възниква въпросът към какво трябва да се коригира заплатата ви. Ако сте поели допълнителни задачи или по-голяма отговорност, успешно завършили проекти или постоянно надвишавате целите за продажби, вие също имате добри аргументи за коригиране на заплатата си, пишат от „Bulgaria Wants You“ в секцията си в сайта на bTV. 

Направете първия ход

Поемете инициативата. Обърнете внимание на вашата конкретна желана заплата и я оставете, включително вашите аргументи, да влезе в сила за момента. Ако споменатата сума не изглежда нереалистична, вашият шеф ще влезе в преговорите и ще бъде готов за дискусия. Но независимо дали отивате в преговори за заплата с настоящия си работодател или искате да изразите очаквания за заплата за друга компания в мотивационното си писмо: Опитайте се да бъдете реалисти относно личната си пазарна стойност.

Размерът на заплатата зависи основно от следните фактори: Размер на компанията – правило: колкото по-голяма е компанията, толкова по-високи са заплатите.

Местоположение на компанията – В силни бизнес места като София или Пловдив служителите печелят средно повече, отколкото в Сливен, например. За да направят това обаче, те трябва да вземат предвид и по-високите разходи за живот. Вашето образование - завършилите университет обикновено могат да печелят по-високи заплати от служителите с квалификация от училище или професионално обучение. Не е голяма тайна, че образованието се отплаща.

Вашият професионален опит - казано просто: тези, които могат повече, получават повече. Тези, които са по-запознати с предметната си област от другите, също трябва да поемат повече задачи и повече отговорност. Това ще има положителен ефект върху договарянето на заплатите.

Ако останете при настоящия си работодател, в случай на увеличение на заплатата е възможна допълнителна заплата между 3 и 10 процента. При смяна на работата са възможни до 20 процента повече. Особено ако сте привлечен от нов работодател.

Подгответе аргументи и опровергайте контрааргументите

Разбира се, изтощителните аргументи от другата страна са част от преговорите. Но трябва да опровергаете контрааргументите, преди да бъдат споменати от преговарящия партньор. Как работи? Пълната подготовка е задължителна! Помислете как шефът ви може да оспори увеличението на заплатата ви. Запишете всички аспекти, които ви идват на ум. След това напишете аргументите си, които оправдават корекцията на заплатата. Така че имате готови отговори и можете да изглеждате по-уверени в себе си.

Появи се с увереност

Кажете ясно какво сте направили за компанията и колко сте важни сега и в бъдеще за икономическия успех на компанията. Вашият работодател ще има на екрана данни за продажбите и развитието или растежа на своята компания. Но той ще бъде положително изненадан от това колко голям е вашият личен принос и е в момента. Фактът, че осъзнавате важността си за компанията, също ще го зарадва, защото много шефове искат не само служители, но и предприемачи в собствената си компания. Те често действат като добър модел за подражание и могат да насърчат други служители да се представят по-добре. Този аспект засилва значително вашата преговорна позиция.

Спазвай дистанция!

В зависимост от ситуацията може да бъде полезно да не се връщате към частни теми или да се включите в лични теми на вашия шеф. Много от вашите аргументи са емоционално разбираеми, но неприемливи за шефа ви от икономическа гледна точка. Веднага щом потънете в лично, по-емоционално ниво, лесно сте атакувани или „по-меки“ относно преговорите.

Никога не приемайте първата оферта

Пропуснахте момента да изразите Вашето желание за заплата. Ред е на вашия работодател да ви направи оферта. Не се съгласявайте с това веднага. В крайна сметка това са преговори и винаги включват поне две страни. Правейки ви оферта, вашият шеф също така сигнализира, че има желание за преговори и че има известно пространство за преговори за повишение. Трябва да разкриете тази свобода на действие и да я използвате за себе си с правилната аргументация. Дори когато изпращате проект на договор, не е необходимо да приемате директно посочената там заплата (освен ако вече не сте договорили това предварително).

Запазете спокойствие

Преговорите могат да се разгорещят. Интервюто за заплата не е изключение. Все пак трябва да се придържате към фактите. Независимо дали преговорите за заплатата не се състоят на първо място, очакванията ви за заплата са само леко осмивани или шефът ви прави предложение, което не искате да приемете: реагирайте обективно, обмислено и спокойно. Ако преговорите се провалят - по каквато и да е причина - в обозримо бъдеще ще се появи нова и може би дори по-добра възможност. Ако преговорите за заплатата са в разгара си и са към края си, по-тихият от двамата преговарящи партньори обикновено ще излезе победител.

Съзнателно извадете темпото от потока на речта си и говорете много спокойно през последните няколко минути. Вашият шеф, от друга страна, вероятно отново ще набере скорост, за да направи последен опит да намали желаната заплата. Тук можете спокойно да се позовете на вече обсъденото и по този начин ясно да заявите, че увеличението на вашата заплата е напълно оправдано.

Останете гъвкави

Ако вашият работодател не е в състояние да ви плати по-висока заплата, това не е краят на деня. С по-висока заплата първото нещо, което най-вероятно искате, е по-добро качество на живот. Това обаче може да се направи и без да се иска от шефа си да плати директно. Ако повишението не е възможно, много работодатели се съгласяват с алтернативни договорености. Примерите за това включват: по-гъвкаво работно време; принос за пътни разходи (пари за бензин или билет за градски транспорт); отстъпки за служителите; специален отпуск; възможност за работа в домашния офис.. 

По този начин вие не само показвате желанието си за компромис. Договарянето на непарични допълнителни обезщетения може дори да доведе до данъчни предимства за вашия служител и компанията спестява от социално осигурителни вноски.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама