Изборни куриози: Напръскаха с лютив спрей председателка на СИК

08:55, 15 ное 21 / Избори 2в1 25 1731 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Изборният ден премина нормално. На отделни места имаше технически проблеми с машините и отделни опити за купуване на гласове, но като цяло – нищо извънредно. Не липсваха обаче интересни и куриозни случаи.

Председател на СИК в Пловдив е била напръскана с лютив спрей в очите от избирателка. Инцидентът е станал около 30 минути преди края на изборния ден, предаде Нова телевизия. На пострадалата е оказана медицинска помощ. Подаден е и сигнал към полицията. Изясняват се мотивите за нападението. 

Гладът за избирателна активност даде своите резултати в 24 РИК София. Жена е изяла бележката от машината за електронно гласуване, след като е упражнила правото си на вот в 9-та Френска гимназия в София, съобщи БНТ.

Тя е подала своя вот за един от двата избора – парламент или президент, получила е разписка, но е поискала да гласува с втора карта за другия вид избор, което не е позволено. Избирателят трябва да посочи опция от менюто за едновременно подаване на глас с една карта.

ЦИК: Гласува се само с една карта и за двата избора

След като от секционната комисия са обяснили ситуацията на жената, тя се ядосала и тръгнала да бяга заедно с разписката си. В движение я е глътнала и сдъвкала. Това поставя под съмнение въпроса как и дали ще се отчете гласът ѝ, който е регистриран през машината, но не и чрез контролна разписка. „Такова нещо не сме виждали никога до момента“, заявиха от СИК. 

Друг любопитен случай от предизборната нощ. Човек, който е трябвало да охранява избирателна секция, е използвал помещението за „нещо, което е нормално, но не е редно“, обяви днес служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Това е наложило влизането на органи на реда в секцията, но нарушение не е установено.

В изборния ден един от участниците във вота наруши закона, като разкри за кого е гласувал. Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков наруши тайната на вота и назова числата, които е отбелязал в бюлетината. Попитан дали знае, че е направил предизборна агитация, с което е нарушил закона, Петков отговори: „Не смятам, че това е предизборна агитация, защото аз казах за кого съм гласувал, но не призовах никого да гласува за същия човек“.

Не лисваха и словесни престрелки. Кандидат-президентът проф. Анастас Герджиков захапа служебния премиер заради лапсус. След като гласува Стефан Янев коментира шансовете за съставяне на правителство и по грешка заяви, че „България има нужда от служебно правителство“, въпреки че самият контекст на изказването му бе в подкрепа на редовен кабинет. Грешката му не остана незабелязана и бе определена от проф. Герджиков като „фройдистка“ т.е. разкрива дълбоките желания и стремежи на говорещия. „Не г-н Янев, имаме нужда от редовно правителство. Всичко българи го виждат, време е и политиците да го разберат“, каза още кандидат-президентът, подкрепен от ГЕРБ, СДС и БЗНС.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама