ЦИК: Гласува се само с една карта и за двата избора

12:05, 14 ное 21 / Избори 2в1 25 1335 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Изборният ден започна спокойно във всички секции в страната. Имаше обичайни проблеми – с машините, с неявили се членове на избирателните комисии. Взети са обаче мерки и изборният ден протича нормално. Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

По думите ѝ на места са получени сигнали, че избиратели са поискали и втора карта, за да гласуват във втория вид избор. „Има опция да се гласува и на двата избора. Това се прави само с една карта за гласуване”, подчерта тя и допълни, че ако гласоподавателят първоначално е избрал да участва само в единия вот, то секционната избирателна комисия няма да му даде втори шанс.

За какво гласуват политиците?

Има един-два случая, в които комисиите са допуснали това повторно гласуване. То е недопустимо. Ако изберете само един от двата видя избори, няма да можете да повторите глаусването, за да избегнем повторния вот, поясни Цветозар Томов.

От контролните разписки СИК ще броят гласовете, подадени за партии и коалиции, но не и преференциите. „От 11 936 устройства за гласуване, в 32 секции машините не са успели да стартират и в тях се гласува с хартиена бюлетина”, подчерта Матева. Проблемите, констатирани при тези машини, са били, че устройството изобщо не се е включило, имало е неработеща смарткарта, невъзможност да се отреже разписка или нефункциониращ екран, пише Нова телевизия.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама