За какво гласуват политиците?

12:30, 14 ное 21 / Избори 2в1 25 1424 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Днес България избира шестия президент и 47-ия парламент. Първият политик, който даде гласа си, беше почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Той гласува минути след началото на изборния ден. „Не участвам в политиката“, коментира единствено той пред медиите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също бе сред първите политици, които отидоха до урните. Тя обяви, че е гласувала за промяна, която да даде сигурност, стабилност и предвидимост. „Гласувах за стабилна президентска институция - за институция, която дава сигурност, обединява и дава посока. Гласувах за промяна, която да гарантира сигурност в семействата и стабилност в България. Гласувах за разумни решения и разумни хора, които могат и знаят как да овладеят ковид-пандемията, да овладеят ръста на цените, да компенсираме доходите на хората, които да знаят, че има държава, която стои зад тях“, посочи тя. Нинова подчерта, че броенето на контролните разписки е гаранция, че машинното гласуване няма да бъде манипулирано. Тя отрече БСП да има договорки с ДПС.

В първите часове на изборния ден гласа си даде и лидерът на ДПС и кандидат за президент Мустафа Карадайъ. Той заяви, че българските граждани заслужават европейски стандарт на живот и отговорни политици. Той призова българите да излязат да гласуват отговорно за знаещи и можещи политици и да изискват от държавните органи поведение, което да гарантира честността на изборите. „За съжаление на тези изори видяхме, че този служебен кабинет не само, че не се справи с това, а създаде съмнения и счупи доверието в честността на изборите“, заяви Карадайъ.

По думите му броенето на контролните разписки от машините е задължително. „Контролните разписки затова се наричат контролни, за да има доверие в електронния вот. Няма логика да има контролна разписка и да не се брои, тогава за какво ни е тази разписка. Точно затова е въведена“, посочи той и уточни, че самият той е участвал в съставянето на алгоритъма за машинно гласуване още през 2009 г.

Лидерът на СДС Румен Христов също бе сред първите политици, упражнили правото си на вот. „Гласувах за политическа формация, която знае и може да се справя с кризите. Надявам се, че тази здравна, инфлационна и политическа криза ще бъде овладяна от партии, които знаят как“, заяви той. Коалиционният партньор на ГЕРБ прогнозира трудни дни по отношение съставянето на правителство, но подчерта, че ГЕРБ-СДС винаги са били добронамерени спрямо останалите политически формации.

Около 9.00 ч. своя вот даде и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, който заяви, че е решаващо да има правителство след изборите. „Трябва да дадем тласък напред за страната и да дадем на следващата генерация една страна, която носи надежда и гордост. Призовавам всички съграждани да излязат и да гласуват. Не бива да позволяваме на опитите да се потисне избирателната активност и да се демотивират избирателите да подействат. Не може да оставим други да решават бъдещето на страната вместо нас. В рамките на 2-3 години можем да променим страната“, посочи той.

Минути преди 9.30 ч. гласува и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. „След изборите е много важно да влезем смирено в общата дискусия, защото знаем, че следващото правителство ще бъде коалиционно. Трябва да говорим за политики, без които не може – смяна на главния прокурор и създаване на антикорупционна агенция, която наистина да спре корупцията в България“, посочи той. Според него с машинния вот шансът за манипулация е почти нулев и почерта, че е „за“ броенето на разписки, но на 30%, а не на 100%, както прие ЦИК. Петков заяви още, че партията ще работи и за подобряване на отношенията със Северна Македония, но като се пази интересът на страната ни.

Служебният премиер Стефан Янев също гласува и призова българите да последват примера му, защото това е избор за бъдещето на страната. Той увери, че са взети всики необходими мерки, за да бъде допуснат момент или възможност за манипулиране на вота. Според него има определени сили, които имат интерес да създадат впечатление у хората, че от техния глас не зависи нищо „Обезверяването на хората е вредно за демокрацията“, категоричен бе той. По думите му решението на ЦИК за броене на контролните разписки от машините има за цел да намали напрежението в обществото и да се направи допълнителна проверка дори тя да не е необходима.

Янев заяви, че се надява след изборите да има стабилно парламентарно мнозинство, което да състави правителство. Той обърна внимание на подготовката на Бюджет 2022 и посочи, че служебно правителство може да подготви финансова рамка, но не бива да прави политики, подкрепени с бюджет.

Още сутринта своя избор направи и кандидатът за президент на НОД Горан Благоев. „Призовавам българите да гласуват масово, за да влязат в парламента най-достойните и да изберем най-добрия държавен глава – този, който ще води България напред в следващите няколко години“, това заяви той, съобщиха от „Републиканци за България“. „Видяхме два провалени парламента и много кризи, които можеха да не се случат“, допълни Благоев. Той изрази надежда избирателната активност да е висока, за да бъдат избрани достойни народни представители и държавен глава, който ще води България в правилната посока следващите пет години.

Президентът Румен Радев даде своя глас около 10.00 ч., като обяви, че е гласувал за свобода, законност и справедливост. „Това са ценностите, които изпълнявам – тях отстоявам и с тях се явявам и на тези избори. Резултатът на тези избори ще определи дали ще започнат процесите по оздравяване на държавността, или задкулисието ще получи отново институционална власт“, посочи той и призова всички да гласуват. Според него най-важно е сега да се състави правителство с устойчива парламентарна подкрепа.

По отношение на броенето на разписките от машините Радев заяви: „Който се страхува, че не може да спечели изборите, търси да ги опорочи. Важно е да гласуваме, за да попречим на тези опити да ни върнат в миналото. Вярвам, че България ще бъде демократична и правова държава, въпреки опитите да я върнат назад.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков гласува „за управление на държавата, което да не позволи повече кражби“. Той призова българите да последват примера му и да упражнят правото си на вот, защото „колкото повече граждани гласуват днес, толкова по-добър живот ще имаме утре“. „Имаме време, целия ден е на разположение на избирателите, нека да се явят и да гласуват за този в когото вярват, в противен случай символично казано, няма да имаме морално право да критикуваме този или онзи“, посочи той. По думите му има много политически сили, които разчитат на това българският избирател да остане у дома и да не гласува.

Мая Манолова от ИБГНИ също упражни своето право на глас и обяви, че е гласувала, за „да има мнозинство на промяната и да остане в миналото моделът на чекмеджето“. „Гласувах за България, в която децата ни да се върнат. За България, в която възрастните хора да имат достоен живот“, обясни тя. Манолова призова за мнозинство на промяната. „Промяната ще се случи напук на всички, които плашеха избирателите и говореха против машинното гласуване. Нека в следващия парламент да има биткаджии и всички, които са ограбвали българските граждани, да си получат заслуженото.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки отново изпъкна с оригиналност като се включи не пред избирателната секция, а от гората. „Можеше днес да си остана на топло вкъщи, но не – ще изляза, ще гласувам и ще изпълня своя граждански дълг, за да не оставям съдбата на България, своята и тази на децата ми на случайността”, обяви той.

Той също призова за промяна и поиска всички масово да участват в нея, а не да стоят до печките си. „Да направим тази промяна, за която толкова години мечтаем, за да можем да възродим България, да я направим просперираща, а българския народ – благоденстващ и всички заедно да живеем щастливо. Успех, нека сме живи и здрави преди всичко и Бог да пази България”, каза още той.

Председателят на „Възраждане“ и кандидат за президент д-р Костадин Костадинов упражни правото си на вот във Варна. Той обяви, че гласува за свободата, независимостта и възраждането на България. „Обръщам се към всеки един българин, който ще стори същото като мен, с думите на великия поет Вазов: „Млади опълченци, венчайте България с лаврови венци“. Време е, съвременни опълченци на българския дух, да спечелим първата си голяма победа! Време е за нова епоха в историята на България! Време е за Възраждане! Да живее България“, каза той.

Цветан Цветанов от „Републиканци за България“ гласува във Велико Търново. „Гласувах за реално, силно, дясно управление с десни решения и противопоставяне срещу левия популизъм. Това, от което се нуждае страната ни днес, е да имаме силно политическо лидерство, за да може да изведем България  от  тази тежка 2-годишна ковид-криза, в която се видя, че липсва лидерство“, посочи той. На въпрос ще бъде ли съставено правителство след тези трети избори Цветанов заяви: „Много сериозни са червените разделителни линии в политическия живот на страната и смятам, че не се мисли толкова за държавата, колкото за политическото оцеляване на определени политически формации и загърбване на националните интереси“.

Ива Митева от „Има такъв народ“ гласува по обяд. Тя цитира немски философ, който казва, че когато избирателят гласува, стои пред основните въпроси за правото и морала. „ИТН си е научила урока и подава ръка на всички партии, с които има сходни политики. Ще разговаряме и ще направим опит за коалиционно правителство. Мисля, че почти нямаме различия и ще направим кабинет. Това е отговорното решение на всеки политик“, посочи тя и подчерта, че всеки се учи от грешките си.

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ, СДС и БЗНС, гласува за промяна. „Аз лично гласувах за това да променим политическият стил и политическото поведение. Гласувах за това да се откажем от омразата и противопоставянето и да опитам да се обединим около визия за бъдещето на България. Гласувах за това да имаме истински държавници, които се интересуват не само от това  България, но и са загрижени за всеки български гражданин. Аз се надявам, че тези истински държавници ще ни изведат от тежката политическа, ценова, здравна криза и е ни поведат към просперитет“, обяви той, след като упражни правото си на глас.

Проф. Герджиков призова българите също да отидат до урните днес, защото по думите му трябва сами да изковем съдбата си. „Надявам се, че утре България ще се събуди успокоена, различна и щастлива и призовавам всички лидери на политически сили още от утре да положат усилия да имаме редовно правителство и работещ парламент“, каза още проф. Герджиков.

Според него с решението си за броене на контролните разписки ЦИК е показала, че е загрижена за това хората да имат доверие в изборите. „Всички разчитаме на това, иначе ще станем държава от друг тип, каквато не искаме да бъдем“, коментира кандидат-президентът.

Делян Пеевски от ДПС обяви, че е гласувал за връщане на държавността, за да се развива и процъфтява родината ни. Той отново посочи, че най-ценният капитал на България са хората и подчерта, че дълг на политиците е да създават такива условия за развитие на регионите, че гражданите да имат работни места и достойно заплащане на труда, а икономиката да прогресира. „Политиците са длъжни да постигнат консенсус по определени надпартийни теми“, категоричен бе още той и допълни, че политиците не само трябва да осигурят нужните условия за развитието на страната, но и за процъфтяване на толерантността и разбирателството между самите граждани.

Делян Пеевски подчерта също, че е крайно време да бъдат сложени спирачки на олигархичното задкулисие в страната, опитващо се да противопоставя гражданите на България едни на други и спъващо прогреса и развитието на държавата и обществото ѝ.

Кандидатът за президент Лозан Панов гласува минути след 12.00 ч. „Последните седем години добре научих начините, по които действа задкулисната държава. Последните отговори, от които се нуждаех, пък дойдоха през предизборната кампания. На другарите, чиито пленници сме повече от 32 години, ще им кажа – гответе се, краят ви наближава. Стягайте се, битката тепърва предстои“, посочи той.

Вицепрезидентът Илиана Йотова гласува по обяд. „Гласувах за това да отворим нова страница в историята на България. Гласувах за битката с корупцията, гласувах за младите хора, за това те да изпълняват мечтите си и да се върнат тук да отглеждат децата си“, заяви тя. Йотова вярвам, че този път ще се състави редовно правителство. „Следващото правителство ще получи добро наследство от Служебния кабинет. Първата задача е да се овладее здравната криза и да не се затваря България за втори път, защото това означава да има фалити, а това няма да успеем да го преживеем отново, заяви още Йотова, която се кандидатира за втори мандат.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че гласува за промяна на промяната. Много е важно да се промени промяната, защото промяната ни донесе високи цени на тока,  и първо място по брой починали с Covid-19 в света за последните 14 дни. И кандидат-президенти и министри обясняват, че се справяли добре с пандемията…Това трябва да се промени“, обяви той. По думите му когато се управлява, не всяко решение е хубаво и лесно, затова трябва политическа воля и отговорност на политическа партия или човек.

 „Искаме да спрем промяната всеки понеделник да се тегли по половин милиард дълг и да не знаем за какво са“. Всичко ще направя да спре тази промяна – безотчетното крадене от няколко олигарси, свързани с тока, под чадъра на служебното правителство“, добави той и излезе с нова порция критики към служебния кабинета в различните сектори.

Лидерът на ГЕРБ определи като правилно решението на ЦИК да се броят всички контролни разписки от машините.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама