МРРБ иска да запази мигащия зелен светофар

17:53, 12 ное 21 / София 25 2209 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Категорично сме „за“ да продължи да работи „зеленият мигащ светофар“ и ще предприемем действия за промяна в Наредба № 17 от 2001 г. за регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали. Искаме да защитим обществения интерес по законен начин. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с бившите депутати Мартин Димитров и адвокат Петър Славов, съобщиха от ведомството.

МРРБ не е предприемало никакви стъпки за спиране или ограничаване на използването на т.нар. „мигащ зелен светофар“, стана ясно от думите на министъра. След обявеното в началото на месеца от Столична община спиране на този вид сигнализация, МРРБ разгледа документацията по темата във ведомството.

СБЛЪСЪК: „За“ или „против“ премахването на мигащия зелен светофар в София?

По повод предложения на Столична община на 20 септември 2017 г. е изпратено писмо от тогавашния заместник–министър на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова до кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

В него се казва, че съгласно ангажиментите на Република България като държава, ратифицирала Конвенцията за пътните знаци и сигнали от 1968 г., е задължена да спазва международно-правните норми и съгласно чл. 23 от Конвенцията е налице уредба само по отношение на червен и жълт мигащ светлинен сигнал за регулиране на трафика на превозните средства, като предвижда зелен мигащ сигнал само за пешеходците.

В писмото заместник–министър Крумова информира, че предвид предстоящото разработване на проект на Закон за движение по пътищата, както и възможното отменяне на Правилника за прилагане на закона за движение по пътищата следва да се изчака с изменението на разпоредбата на чл.39 от Наредба 17, отнасяща се за „мигащия зелен светофар“.

МРРБ ще направи официално запитване до кмета Йорданка Фандъкова каква е причината за предприетите действия от Столична община за премахване на т.нар. „мигащ зелен светофар“. Логичен е въпросът, как са работили устройствата от 2017-та година насам и какъв е конкретният повод за спирането им към днешна дата, още повече, че за въвеждането им са инвестирани много средства през последните години.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама