„Хора и улици“: Кой Гешов е живял в историческата къща?

10:00, 27 юли 22 / София 25 7788 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

Представяте ли си какви хора са живели в периода след Освобождението ни, за да създадат от нищото цяла държава? Интелектуалци, държавници, хора с напредничаво мислене, с визия за бъдещето. Хора, които надмогват личното в името на общото. Строителите на съвременна България са именно онези богати родове от края на 19-и и първите десетилетия на 20-и век. Те са харчили парите си основно за образованието на децата си, за благотворителност в „ползу роду“, за православни църкви и т.н. Защото са осъзнавали, че това са ценните неща в човешкия живот, за които си струва да се похарчат спечелените пари.

Една от тези фамилии е родът Гешови. Четиримата братя Христо, Евстрати, Димитрий и Стефан се преместват от Карлово в София през 30-те години на 19-и век, носейки със себе си само килийното си образование, и до този момент никой от съгражданите им не ги е познавал. Само след двадесет години те създават търговска къща „Братя Гешови“, която за кратко се превръща в истинска финансова империя. Така единият брат заминава за Цариград, другият - за Пловдив, третият – за Виена, а четвъртият – в Манчестър, за да поддържат дейността на фирмата си, която се простира от Калкута до Лондон.

Къщата на Гешов в София няма да става 7-етажен хотел

И въпреки че и четиримата са били изключителни, още по-специално се оказва следващото поколение на рода Гешови. Той дава на България един министър-председател и двама кметове, носещи едно и също име – Иван Гешов.

Иван Евстратиев Гешов – синът на Естати Гешов, роден в Манчестър, е председател на БАН, основател на БЧК, десет пъти министър и премиер на България от 1911 до 1913 г. Братовчед му – Иван Стефанов Гешов, е кмет на Пловдив и един от най-видните български дипломати, като е бил посланик в Цариград, Виена, Санкт Петербург и др. Техен братовчед е и един от софийските кметове – Иван Димитриев Гешов, роден в Цариград, който завършва право в Париж, ба два пъти е избиран за народен представител и заема кметския стол в Столичната община от 1912 до  1914 г. По време на неговото кметуване България участва в две войни за национално обединение. Той е издал и разпореждания за опазване на София от епидемии.


Снимка: БГНЕС

Темата за рода Гешови се разгоря из общественото пространство през последните дни около съдбата на къщата, известна като Къщата на Гешов, на столичния бул. „Патриарх Евтимий“ №7, точно на гърба на кино „Одеон“. Любопитно е обаче, че историческите сведения не са единодушни за това кой от тримата Иван-Гешовци е живял във въпросния дом. Най-широко разпространено е твърдението, че къщата е построена от Иван Евстратиев Гешов и е обитавана от неговото семейство. Според публикация на вестник „Сега“ обаче това не отговаря на истината. Той действително притежава няколко масивни здания в центъра на столицата, които по изящество и вътрешно обзавеждане са съперничели на дворци. Едно от тях, на ул. „Сердика“ №4, дарява на БАН. Неговият дом обаче се е намирал на бул. „Цар Освободител“ №14-16. По време на англо-американските бомбардировки през 1944 г. той е тежко засегнат.

А къщата на бул. „Патриарх Евтимий“ е построена със средства на Иван Стефанов Гешов през 1905-1907 г. по проект на арх. Никола Лазаров. В нея се твърди, че е живял синът му Никола Гешов. За съжаление, няма данни за неговата биография и професионална кариера. Съвсем епизодично се споменава, че е бил дипломат.

Въпреки че „тая стара куртизанка историята“ е решила да скрие обитателите на красивата къща, нашата мисия днес е да я запазим за следващите поколения. И трябва да адмирираме решението на съда да спре идеята за построяване на 7-етажен хотел на нейно място.

 

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: Когато изгоряха 40 000 тома книги

„Хора и улици“: Един паметник между „Осанна“ и „Разпни го“

„Хора и улици“: Къде са избрани първите Мис и Мистър България?

„Хора и улици“: Софиянци са големи шегобийци

„Хора и улици“: Каква е връзката на президенството със Сталин?

„Хора и улици“: Човешки кости са вградени в Министерския съвет

„Хора и улици“: Прабабата на моловете

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама