Продадоха оригинален компютър на Apple от 1976 г. за 600 хил. долара

14:10, 13 ное 21 / Любопитно 25 1695 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Оригинален компютър на Apple, ръчно изработен от основателите на компанията Стив Джобс и Стив Возняк преди 45 години, бе продаден на търг в САЩ.

Работещият Apple-1 - великият прадядо на днешните лъскави хромирани и стъклени Macbook, бе купен за 600 000 долара на търг в Калифорния.

Така нареченият „Chaffey College“ Apple-1 е един от само 200-те компютъра, направени от Джобс и Возняк при стартирането на компанията им в гаража им. Впоследствие компанията се оценява на стойност от над 2 трилиона долара.

Това, което прави компютъра още по-рядък, е фактът, че е обвит в дърво коа - специфичен вид дърво, което расте само на Хаваите. Само няколко от оригиналните 200 компютъра са направени по този начин.

Apple-1 се продаваше и досега, но предимно на части. Продаденият на търг модел е оригинален, а историята му е свързана с компютърен магазин, който е получил доставка на около 50 броя, като е решил да ги украси с дървената обвивка, съобщи аукционната къща.

Това е нещо като Светия граал за колекционерите на ретро електроника и компютърни технологии“, каза експертът по Apple-1 Кори Коен пред Los Angeles Times.

Устройството, което идва с видео монитор Panasonic от 1986 г., е имало само двама собственици. „Първоначално е закупен от професор по електроника в колежа Чафи в Калифорния, който след това го е продал на свой студент през 1977 г.“, се казва в описанието на компютъра в уебсайта на аукционната къща. Цената, която студентът е платил преди години, е едва няколко долара.

През 2014 г. бе продаден друг компютър от същата серия, като тогава цената му бе 900 хиляди долара, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама