Facebook спира софтуера за лицево разпознаване в снимки и клипове

19:30, 03 ное 21 / Любопитно 25 1523 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Facebook обяви, че вече няма да използва софтуер за лицево разпознаване за идентифициране на лица в снимки и видеоклипове.

Има нарастващи опасения относно етичността на технологията за разпознаване на лица, като се повдигат въпроси относно поверителността, расовите пристрастия и точността. Регулаторите все още не са предоставили ясен набор от правила за това как трябва да се използва софтуерът, казаха от компанията.

Facebook става Meta

Потребители на Facebook се оплакваха, че технологията за лицево разпознаване позволява на администратори на социалната мрежа да събират и съхраняват техни биометрични данни. През 2015 г. жители на американския щат Илинойс подадоха колективен иск срещу компанията. Тя беше обвинена в събиране на биометрични данни, без съгласието на потребителите, което нарушава законите на Илинойс. През 2021 г. двете страни се договориха компанията да изплати обезщетения: всеки от ищците трябва да получи най-малко 345 долара. Така тя трябва да плати общо 650 милиона долара.

Досега потребителите на приложението в социалните медии можеха да изберат да ползват функцията, която ще сканира лицето им и ще ги уведоми, ако някой друг в платформата е публикувал тяхно изображение, съобщиха от BBC, цитирани от БГНЕС.

В публикация в блога си Джером Песенти, вицепрезидент по изкуствен интелект в компанията майка, която от няколко дни вече се нарича Meta, заяви: „На фона на тази продължаваща несигурност, ние вярваме, че ограничаването на използването на софтуера за лицево разпознаване до тесен набор от случаи е подходящо“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама