ВАС отмени двойното броене на резултатите от изборите

11:50, 04 ное 21 / Избори 2в1 25 1908 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Разписките от машините няма да се броят. Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини. 

Решението на ЦИК за броене на отрязъците от машините се прие с гласовете на ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ и БСП.

Административно дело беше образувано по жалби на „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Продължаваме промяната“, „Демократична България - Обединение“, Мартин Димитров и Петър Славов. Според тях броенето на разписките ще доведе до хаос и ще отвори вратата за манипулации на вота. 

Единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите, заявиха от ВАС. 

Върховните магистрати приемат, че ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но това преброяване не може да влияе на изборния резултат. 

С решението си ВАС указва Комисията да утвърди документация за контролното преброяване, която да не е част от протоколите за установяване на резултатите от гласуването. 

Броенето на машинните разписки е атакувано в съда

Върховният административен съд вече се е произнасял по сходен казус преди изборите за 46-тото Народно събрание на 11 юли. Тогава магистратите записаха в решението си, че, според Изборния кодекс, единственият начин за отчитане на изборния резултат е чрез отпечатване на протокола от системата и че той не съдържа изискване за проверка и преброяване на контролните разписки, припомня БНР.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Асен 15:59, 03 ное 21

Демократична България се чудят как да си правят реклама преди изборите специално.

2 Анонимен 16:44, 04 ное 21

Браво на партиите, които сезираха ВАС, както и на съдиите. Все пак в България има и разумни хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама