Броенето на машинните разписки е атакувано в съда

18:30, 01 ное 21 / Избори 2в1 25 1681 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Решението на ЦИК на изборите след две седмици да бъдат броени ръчно всички контролни разписки от машинното гласуване е атакувано в съда.

Жалби срещу решението внесоха от „Демократична България“ и от „Изправи се. БГ! Ние идваме“, подкрепени от „Продължаваме промяната”.

Ще се броят ръчно всички разписки от машинното гласуване

Според жалбата на „Демократична България” Изборният кодекс никъде не въвежда задължение да се броят контролни разписки и с решението си на практика ЦИК дописва и променя кодекса. От коалицията посочват, че законът предвижда съхраняване на разписките, за да послужат при оспорване на изборния резултат - но не и да се използват за контролно броене от секционната комисия.

„Ако се въведе 100% броене на тези разписки, работата на изборните комисии силно ще се затрудни и рискува да доведе до срив на отчитането на изборните резултати, а това на свой ред да бъде използвано като аргумент за връщане към хартиеното гласуване”, предупреди в петък съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

„Това решение тежко нарушава Изборния кодекс и е опит да бъдат върнати манипулациите в секционните комисии”, заяви от своя страна Мая Манолова от „Изправи се. БГ! Ние идваме“. Тя поясни, че решението е дело на новото мнозинство в ЦИК - ГЕРБ, ИТН, ДПС и БСП.  Колегата ѝ адвокат Николай Хаджигенов също посочи, че разписките нямат правна стойност, такава стойност за резултатите на изборите имат само бюлетините, което прави броенето безсмислено.

 

Жалбата на ИБГНИ бе подкрепена и от Кирил Петков и Асен Василев, според които завръщането към ръчно броене на хартиени разписки може единствено да създаде ненужно напрежение в изборния ден.

Броенето на разписките от машините е риск за изборния процес

Според БСП пък решението на ЦИК за броене на разписките е правилно, защото дава допълнителна гаранция, че не е манипулиран софтуерът. Не виждаме някакво нарушение на закона в решението на ЦИК за броене на хартиените отрязъци от машините. В Изборния кодекс точно и ясно е записано, че резултатите от изборите се броят на база на извадената разписка и протокол от самата машина. Допълнителен контрол чрез броенето на разписките означава, че ще отпаднат всички тези съмнения, които са изявявани от граждани, от политически сили, за манипулация на софтуера“, посочват от левицата. 

Според тях е имало доста неуредици по отношение на подписване на договора с фирмата изпълнител, както и с достъпа до кодовете. „По този начин малко или много се внася успокоение сред избирателите, че няма да бъдат манипулирани резултатите от изборите. Нарушение на закона категорично няма“, изтъкват още от БСП. 

За ръчно преброяване на разписките настояваха от ГЕРБ още преди изборите през юли, а президентът Румен Радев пък искаше същото преди първите избори за годината – тези през април, когато ГЕРБ все още управляваше. Пълното броене обаче се въвежда едва сега. На последния вот през юли имаше само контролно броене на разписките от машините в 1343 секции в страната и над 30 извън нея. В останалите секции броене нямаше.

При контролните секции в чужбина имаше известно разминаване, а резултатите от тези в страната се забавиха изключително много. След проверка на протоколите Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, че методът за броене на разписките от машината на ниво секция е ненадежден, припомня Mediapool.

Броенето на контролните разписки във всяка секция обаче напълно обезсмисля машинното гласуване. Преди ден заместник-председателят на ЦИК и говорител на комисията Цветозар Томов призова колегите си да отменят взетото решение, защото поставя пред риск изборния процес.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама