Ще се броят ръчно всички разписки от машинното гласуване

14:09, 29 окт 21 / Избори 2в1 25 1921 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение, че за изборите на 14 ноември ще бъдат броени ръчно всички контролни разписки от машинното гласуване. Решението бе прието с гласовете на почти всички присъстващи членове на комисията с изключение на Любомир Георгиев от квотата на „Демократична България“ и Росица Матева, предложена от „Има такъв народ“. Поправката ще бъде направена в методическите указания и ще важи както за парламентарните, така и за президентските избори.

За такава промяна в методическите указания настояваха още на предишните избори кандидат-депутати от ГЕРБ, според които само така можело да се гарантира честността на изборите. Тогава от партията посочваха като аргумент, че Изборният кодекс задължава броенето на всички отрязъци и дори и ако централната комисия не разпореди, секционните трябва да преброят отрязъците. В миналото бившите управляващи дори заплашваха, че ако ЦИК не се съобрази с това искане, ще призоват своите представители в избирателните комисии да се оттеглят.

Малко над 5 хил. са кандидатите за депутатските кресла

Изборният експерт Стоил Стоилов обясни тогава, че броенето на всички контролни разписки обезсмисля машинното гласуване, тъй като превръща устройствата за гласуване в принтери. Подобен аргумент изрази на днешното заседание на комисията и Росица Матева, според която по този начин ЦИК недопустимо дописва Изборния кодекс и въвежда задължения на СИК, които не се съдържат в Изборния кодекс, и обезсмисля машинното гласуване, пише „Дневник“.

На вота през юли изборната комисия бе определила, че ще се броят контролните разписки в близо 1400 секции в страната (30 в чужбина и 1343 в страната). В методическите указания бе записано, че в официалния протокол трябва да се пренасят данните от разпечатания от машината финален протокол, а отрязъците да се броят само ако по някаква причина се премине към гласуване с хартиена бюлетина или ако впоследствие районна комисия установи несъответствие между данните в двата протокола. Резултатите от контролното броене на отрязъците са забавиха значително, а впоследствие ЦИК и Обществения съвет към комисията, който участва в процеса, стигнаха до извода, че това не е удачен подход.

ЦИК получи още близо 25 млн. за машинното гласуване

През януари президентът Румен Радев също настояваше за контролно броене на разписките от машинното гласуване на 4 април, което бе по желание. Тогава ГЕРБ не прие инициативата и не направи съответните промени. Днес обаче на извънреден брифинг в партийната централа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави ЦИК за взетото решение. „Поздравявам ЦИК. Това е до голяма степен крачка напред към прозрачността или поне донякъде да не смеят да излъжат толкова, колкото предишния път“, заяви той.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Петър 22:30, 29 окт 21

Явно е, че Демократична България искат на правят манипулации, затова са били против.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама