Как се е появило тирамисуто?

18:40, 01 ное 21 / Любопитно 25 1986 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Ресторантьорът и готвач Адо Кампеол, известен още като „Бащата на тирамисуто“, почина на 93-годишна възраст.

Кампеол е оригиналният собственик на ресторант в Северна Италия, където съпругата му и друг готвач измислят известния десерт. Рецептата, която включва бисквити натопени в кафе и маскарпоне, е добавена в менюто им през 1972 г., но никога не е била патентована от семейството.

През годините е имало сериозни скандали откъде и как точно произлиза тирамисуто, като едно от твърденията е, че десертът се е предлагал като афродизиак в бордеите на Тревизо, пише bTV. 

Според един от готвачите известният десерт е станал случайно при опити да се направи ванилов сладолед. Той изпуснал малко маскарпоне в купа с яйца и захар и като разбрал, че сместа има приятен вкус, казал на жената на Кампеол.

Двамата добавили бисквити натопени в кафе, които посипали с какао. Нарекли десерта „тиреме су“, което на италиански значи „вдигни ме“.

Десертът се появява за първи път в публикация през 1981 г. и оттогава се е превърнал в най-известния италиански десерт по цял свят.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама