Защо дигиталното образование е толкова успешно?

12:35, 29 окт 21 / Любопитно 25 1800 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

Историята на този материал започва назад през годините, когато тебеширеният прах все още отекваше във въздуха на класните стаи. Учителските дневници се криеха, защото беше модерно, а смяната на кофата с вода беше истинско удоволствие за всеки скатаващ се ученик. Златните години на традиционното образование бележеха своя връх така, както се случваше вече десетки години подред. Учениците продължаваха да учат по методи, които са образовали и техните родители. Учебници можеха да се заемат и от по-големите роднини, защото материалите в тях не се променяха кой знае колко - единствено кориците приемаха по-различен цвят. 

В тези времена интернет в училището се срещаше рядко. Достъпът до него основно бе в часовете по информатика, където зоркият контрол на учителя позволяваше единствено първите 15-тина минути от часа да се прекарат в използване на предварително инсталирания браузър. Джобните телефони се срещаха, но пък не бяха смарт - което от своя страна гарантираше преговорите със съучениците за помощ преди началото на часа, когато си забравил да напишеш домашното си.

Ако днес трябва да следваме модата с криенето на дневници, това изобщо няма да ни се получи, защото те са дигитализирани. Родителите пък вече също получават и смс-си за всички оценки на своето дете - били те слаби или отлични, така че желанието на всички онези пакостници в училище, които милеят да направят едно “добро” дело за целия клас, се оказва безмислено. А с използването на дигитални технологии в учебните класове, тебеширите пък спокойно могат да се пренесат в училищния музей на изкуствата.

Но нека сега за момент да оставим добрия традиционнен метод за обучение мирно на чина, и да изправим пред дъската за изпитване не толкова новия, но пък затова все още срамежлив, ученик на класа - дигиталното образование. В България има много платформи за онлайн обучение, но само част от тях отговарят на изискванията на Министерството на образованието и науката.

Една такава платформа е iZZI, създадена от издателство Клет България, която се предлага и като част от абонаментните планове на един от водещите мобилни оператори у нас Теленор България. Така всеки ученик може да се подготви за часа и за домашното си. А днес, след като обучението премина отново към дистанционния метод, iZZI се оказва една от ключовите и сигурни връзки между учителя и ученика.

iZZI е полезен и за учителите, които могат да презентират предварително изготвения урок на учениците, с което не само спестяват досадното скрибуцане от допира на калциевия карбонат, познат като тебешир, до матираната черна повърхност, но имат и допълнително време за важни разяснения по урока, който преподават. Всъщност, днес учителите инвестират спестеното време от писане, чертане и миене по дъската, в презентиране на уроците по напълно нов и интерактивен начин.

Строежът на атома се разглежда не само от хартиения учебник, а се показва в 3D модел с придружаващите му съставни части. Видео анимации пък нагледно могат да пренесат учениците в една физична приказка, където чрез различни устройства като VR очила, те могат да разгледат отблизо движението на атомите. И ако всичко това не им се стори достатъчно заинтригуващо, учителят може да ги впечатли с прожектирането на най-малкия игрален филм, съставен единствено от атоми.

Снимка: Shutterstock

И ако сега се пренесохте в света на физиката, представете си вашето дете да изучава всичките си уроци в класната стая по този начин. Това е напълно възможно благодарение на дигиталната образователна платформа iZZI, която събира в себе си огромно количество от електронни ресурси. iZZI предлага учебни материали от 1.-7. клас, като чрез нея усвояването на знания се превръща в интересно и забавно приключение. Интерактивни игри, видео уроци и логически задачи са само една малка част от съдържанието на всеки един предмет в дигиталната среда на iZZI.

Това, и още много добри интересни уроци могат да бъдат достъпни чрез специалния абонаментен план от Теленор България Интернет+ 16.99,  в комбинация с неограничен достъп до iZZI, 20 000 mb и може да бъде взет в комбинация с таблет Prestigio Q Pro за общата цена от 17.99 лв./месец. Повече информация за iZZI и абонаментния план можете да откриете тук.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама