Край на операциите: Учени откриха начин да излекуват апендицит с антибиотици

16:00, 31 окт 21 / Любопитно 25 2352 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Апендицитът може да бъде изключително болезнено състояние, което почти винаги завършва с операция. Сега обаче изследователи от Медицинския факултет на Вашингтонския университет твърдят, че медицинската наука е достигнала до момента, в който вече не се налага лекарите да изваждат апендикса при такова заболяване.

Резултатите от най-мащабното досега клинично проучване за лечение на апендицит показват, че антибиотици могат да помогнат на повечето пациенти да избегнат апендектомия, съобщава „Стъди Файндс“.

Констатациите идват от проучването „Сравняване на резултатите от антибиотичните лекарства и апендектомията“ (CODA), както и от съвсем ново ръководство за лечение от Американския колеж по хирургия. В проучването CODA са участвали общо 25 болници в 14 щата, които са лекували 1552 пациенти с апендицит.

„През първите три месеца след приема на антибиотици за това заболяване почти 7 от 10 пациенти в антибиотичната група са избегнали апендектомия. До четири години малко под 50% от тях са се подложили на операцията“, казва в съобщение главният изследовател д-р Дейвид Флум, заместник-председател на катедрата по хирургия в Медицинския факултет на Университета. „Като се събере всичко това, антибиотиците изглеждат правилното лечение за много, но вероятно не за всички пациенти с апендицит.“

Групата е дала съгласието си да получи едно от двете произволно избрани лечения за своето състояние - антибиотици или стандартната апендектомия, пише БГНЕС.

Осем части на тялото, от които вече нямаме нужда

Апендицитът е възпаление на апендикса, който учените смятат за рудиментарен орган, не изпълняващ никаква функция в съвременния човек. При повечето пациенти то се проявява на възраст между 10 и 30 години. Те изпитват внезапна болка, която започва от дясната страна на долната част на корема. Болката се засилва с влошаването на възпалението. Ако апендиксът се спука, може да разпространи инфекция в целия корем, което да доведе до животозастрашаващи усложнения. В тези случаи лекарите трябва да отстранят апендикса.

При хората с апендиколит - калцирано отлагане, което лекарите откриват в около една четвърт от случаите на остър апендицит - проучването установява, че тези пациенти са имали повече усложнения през първите 30 дни от лечението. Освен това при тях има по-голям шанс антибиотиците да не подействат и да се наложи операция през този период. Въпреки това, ако пациентите с апендиколит издържат първия месец на антибиотици, вероятността да се нуждаят от операция след 90 дни спада до нормалните нива.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама