България е сред държавите в ЕС с най-поскъпнало гориво

08:50, 28 окт 21 25 1466 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

България е сред държавите в ЕС, в които автомобилните горива са поскъпнали най-много през последната година. С близо 30-процентен скок страната ни е на пето място,  сочат данните на европейската статистическа служба „Евростат“. 

„Шампион“ по ръст на цените на бензина и дизела - с 30.7%, е Люксембург.  На малка дистанция следват Румъния, Словения и Полша. Тенденцията на поскъпване е обща за Европа, като основната причина е бързото съвземане на икономиките след предните ковид-вълни и засиленото търсене на горива в световен мащаб.   

10 трика как колата ви да харчи по-малко

В момента цените  на автомобилните горива в Европа са най-високи от 2012 г. насам. Германия  дори отбелязва исторически рекорд - дизелът  за първи път достига 1,55 евро за литър. 

Информацията на „Евростат“ е за септември. А данните на портала „Fuelo“, които се актуализират всеки ден, показват, че през октомври поскъпването на нефтопродуктите дори се е ускорило. От 28 октомври 2020-а до днес средната цена на бензин А-95 се е покачила с цели 32.8%, или с 59 стотинки на литър. При дизела повишението е още по-драстично - 35.4%, или с 63 ст. на литър. 

В момента в България трудно ще намерите обикновен бензин за под 2.40 лв.  Всички големи вериги продават литър А-95 за 2.41 - 2.43 лева. Положението с дизеловото гориво е същото - вчера по бензиностанциите на най-големите търговци цените бяха в диапазона 2.42 - 2.45. По-малките играчи се опитват да поддържат конкурентни цени. Така в някои бензиностанции масовият бензин все още струва по 2.18 - 2.20 за литър. 

Великобритания вика армията да зарежда бензиностанции

Въпреки голямото поскъпване в последните месеци горивата у нас остават относително евтини спрямо другите от ЕС, където текат същите тенденции. В България в момента  средната цена на масовия бензин А-95 е 2.39 лв. за литър, докато в Нидерландия е почти 4 лева (3.93 лв. за литър). Всъщност в повечето държави от Евросъюза обикновеният бензин е над 3 лева - основно защото там облагат автогоривата с много високи акцизи. Около нас ценовата картина е доста пъстра - в Гърция А-95 струва около 3.46 лв,  в Сърбия е около 2.76, румънските и македонските съседи плащат средно по 2.43-2.45 лева за литър, а Турция се откроява като балкански оазис за шофьорите с 1.42 лева за литър.

Бум на „горивния туризъм“

Сериозното поскъпване и големите разлики между отделните европейски държави вече доведоха до бум на т.нар. „горивен туризъм“. Тази есен в Германия е белязана от „горивен туризъм“. Поради рязкото покачване на цените на бензина в Германия, която вече изпревари дори скъпата Великобритания, германците тази есен все по-често пътуват до съседни страни, за да зареждат по-евтино колите си. Мнозина вземат резервни туби със себе си, тъй като прогнозите за по-нататъшното увеличение на цените в Германия не са никак обнадеждаващи.

В Централна Европа „горивният туризъм“ се възражда - поради рязкото покачване на цените на бензина германците масово зареждат в Австрия, Полша и Чехия. Един литър в Германия струва почти две евро. Разликата със съседите може да достигне 50 евроцента, така че пътуването до задгранична бензиностанция си заслужава.

Напоследък се наблюдава засилено пътуване на български автомобили към Турция. Засега няма данни дали напливът е свързан с „горивен туризъм“ или се дължи основно на пропадането на тамошната лира спрямо еврото - при този срив на валутния курс пазаруването в съседката излиза много изгодно, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама